Ok, du har gjort allt du ska. Valt recept från en pretto kokbok. Följt receptet till punkt och pricka. Men ändå är det inget speciellt med det färdiga resultatet. Så vad skall du göra? Här kommer listan med livsmedel du alltid skall ha hemma, om inte annat för att rädda en maträtt (smör och grädde räknas inte):
- Citron: Min favvokrydda, funkar som smakupphöjare till alla rätter av skaldjur, fisk och ljust kött. Lime går bra också. Även bra att servera som tillbehör till starka grytor.
- Socker: Förstärker smaken i de flesta rätter, men framför allt färsrätter och pastasåser.
- Kalvfond: Funkar på alla smaklösa kött-/korvgrytor. Buljongtärning funkar i nödfall.
- Vinäger: Funkar som bäst när en fet sås skall göras lättare.
- Chili: Min favorit är ungerska Erös Pista som finns i välsorterade butiker, t.ex. saluhallar. Den är salt och torr i smaken och gör underverk med chili con carne, gulaschsoppa och grillsåser.
- Persilja: Enkelt trick som lätt förhöjer valfri pastarätt. Det bästa är att köpa fryst persilja.
- Krutonger: Ha alltid vitlökskrutonger hemma, förhöjer alla sallader. De franska märkena är bäst.
- Frysta örter: Ett måste att ha hemma, räddar trista pastarecept på ljust kött. Provencale-blandningen är bäst.
- Dragon: Bästa örtkryddan för att rädda en sås, grym ihop med citron och/eller vinäger.
- Dijonsenap: Fixar till dipsåser, ad hoc-pasta och grytor.
- Ananasskivor: Perfekt på kassler eller fläskfilén.
(Det där sista var ett skämt)
5 kommentarer:
Hackad bladpersilja (färsk) är suveränt på pastarätter och mycket annat italienskt.
Hackad, rostad vitlök till det mesta, parmesan till det mesta från Italien, balsamvinäger till tråkiga såser, kalvfond till den trista rotsakspytten.
Färska örter generellt, speciellt timjan som faktiskt kan lyfta världens tristaste sidorätt - ugnsbakade rotfrukter.
Halvsött vitt vin(gärna riesling) att hälla över den smaklösa citronsorbén.
Glömde tomatpuré som man alltid bör ha hemma. Främst till såser eller grytor som smakar för lite.
Persilja och färska örter är givetvis bättre än dito frysta, tyvärr tappar de spänsten efter en dag i kylskåpet. Svårt att ha hemma jämt alltså. Tomatpuré och vin är essentiellt.
Ställ bladpersiljan i ett vattenglas. Ej i kylskåpet. Färska örter köper man i kruka eller kan odla själv. Inte ha i kylskåpet.
Färska örter trivs bättre i kylskåp än i rumstemperatur, iaf om du har ett kylskåp där du kan justera de olika fackens luftfuktighet. Färsk persilja, oregano och rosmarin dör lätt efter ett dygn i rumstemperatur.
Skicka en kommentar