måndag, maj 02, 2011

Recension: En vecka med iPad 2


Användbarhet
”Men vad skall man ha den till, egentligen?” Så lät det när första iPaden släpptes men 15 miljoner sålda exemplar senare är det ingen som tvivlar längre. Det går att surfa på den. Man kan spela spel på den. Man kan ta med sig den överallt. Och den startar på en sekund.

Det är dock svårt att inte komma ifrån Wii-känslan, dvs. en skön aha-upplevelse första timmarna som övergår i viss frustation efter några dagar när man inser begränsningarna. Flipboard är coolt i några timmar men man går snart tillbaka till Reeder- och Twitter-apparna eftersom de helt enkelt är mer funktionella. Man känner att detta är en grym mobil pryl tills man inser att men måste släpa med sig en dator om man skall på långresa för att synka inspelade filmer, musik osv.

Filmvisning fungerar utmärkt så länge du har dina lokala filer konverterade till ett av fåtal accepterade format, använder dig av en streamingtjänst (sällsynt i Sverige) eller streamar själv med hjälp av någon tredjepartsapp. Och nöjer dig med 4:3-format.

För bokläsning fungerar den dåligt då kontrasten på skärmen gör att ögonen blir trötta efter en kvart.

För tidningsläsning skulle den kunna fungera om publicisterna hade kunnat erbjuda bättre lösningar. De nativeappar som finns för iPaden lider av teknikfokus med ledord som ”multimedia” och ”interaktivitet” (hej 90-talet!) medan jag som nyhetskonsument vid frukostcappuccinon endast vill konsumera text så effektivt som möjligt. Och så länge dessa texter finns på respektive tidnings vanliga webb så är det där jag kommer att vara.

Som hardcore gamer jag inte rekommendera iPad (bilspel med autogas, eh?) men jag är medveten om att den fungerar bra som spelkonsoll för barn och casual gamers. Bäst potential har strategispel och jag hade gärna sett en multiplayeradaption av brädspel som Puerto Rico och Power Grid (Carcasonne och Catan finns redan).

Videosamtal? Ja.

Fotografering? Nej.

I övrigt störs användbarheten av det eviga trådbundna synkandet med en stationär dator. Det känns inte särskilt 2011 att inte kunna synka trådlöst men vi får hoppas att iCloud eller iOS 5 gör att vi slipper illa skrivna applikationer som iTunes inom en snar framtid. Och som vanligt får man har fickorna fulla med adaptrar för att göra simpla saker som att koppla enheten till en TV eller föra över bilder från en digitalkamera.

Nej, det är för surfning som iPaden har sina största förtjänster, trots Safaris dåliga prestanda och bristande stöd för webbstandarder. Och eftersom det är en Apple-produkt så är inledningsfrågan illa ställd. Det finns ingen säker korrelation mellan användbarhet och försäljning. Det är en Apple-produkt. Punkt.

Betyg användbarhet: 3 av 5.

Användarvänlighet
Användarvänligheten är bra vilket enkelt kan verifieras genom att ge ett barn en iPad i knäet. Pekgesterna och skärmens respons är mycket bra.

Själva användargränssnittet ser likadant ut som det gjort sedan första iPhonen kom 2007, alltså för fyra år sedan. Jämfört med mer moderna gränssnitt, som QNXWindows Phone 7 och webOS, ser det gammalt, tråkigt och lite barnsligt ut med de rundade hörnen på komponenterna. Notifieringssystemet är erkänt korkat, många texter är inte översatta till svenska och det kan vara svårt att hitta bland alla likartade appikoner. Märkligt att Apple inte har implementerat en funktion som automatiskt sorterar ikonerna utifrån hur ofta man använder dem.

App Store påminner om stora globala företags intranät. Utanför startsidan är det väldigt svårt och frustrerande att hitta relevant information.

Betyg: 3 av 5

Ekosystem
App Store är marknadsledande sett till kvalitet, även om det finns fler gratisappar till Android. Har du investerat i iOS-appar vill du inte gärna byta ekosystem, och tvärtom. Trots 65 000 nativeappar till iPaden är det förvånansvärt få som har hög kvalitet och prisvärdhet jämfört med iPhonen. Twitterklienten är grym liksom Eurosport, Reeder, AirVideo, IMDb och Qwiki.

Populära, men dåliga appar inkluderar Blocket, de olika inofficiella Facebook-apparna, samt tidningsapparna.

Det saknas nativeappar för Facebook, SVT Play (webbsidan duger dock bra), TV4 Play, Instagram, Prisjakt och de flesta svenska bankerna.

Och så skall det tydligen finnas ett spel som heter Angry Birds.

Av någon konstig anledning har Apple valt ett OS-GUI som, undantaget text, är bitmappat (hej 80-talet!) och inte vektorbaserat. Detta gör att det inte går att köra iPhoneappar utan att det ser för jävligt ut. Det innebär också att vi kommer att få dras med samma skärmproportioner på iOS-enheterna under en lång tid framöver.

Betyg: 3 av 5

Teknik
1991 lanserade Phillips widescreen-tv:n. 2011 tycker Apple att en 4:3-skärm är ”great for watching movies”, för att citera Steve Jobs keynote. Är man van vid den grymma upplösningen på en iPhone 4 (326 dpi) är iPad 2-skärmen (132 ppi) en stor besvikelse. Faktum är att marknadsledande Apple är omkörda när det gäller skärmupplösning. Motorola Xoom har 160 dpi medan Galaxy Tab har 170 dpi. På båda dessa kan dessutom kidsen titta på Cars utan att halva skärmytan blir svart.

Den generella prestandan upplevs som bra med undantag för Safari som är en långsam webbläsare. Jag märker ingen prestandaskillnad mellan iPad och iPad 2 men då har jag heller inte testat de mest krävande spelen på båda maskinerna.

Batteritiden är mycket bra.

Betyg: 2 av 5

Design
Det här är iPadens bästa gren och också här som konkurrenterna ligger långt bakom. Helheten känns kassaskåpssäker med sin unibodydesign och man skulle önska att Apple hade samma känsla för mjukvara som man har för hårdvara. Om man för önska något så är det att sidoknapparna borde vara av lättmetall samt att man en gång för alla gjorde sig av med hemknappen, som exempelvis RIM redan gjort. Denna kommer man inte åt så lätt när man ligger ner och har iPaden på magen.

Ett minus för i princip alla Appleprodukter är att de är ömtåliga.

Betyg: 5 av 5

Slutsats
Grym hårdvarudesign, medelmåttig mjukvara och dålig skärm som gör sig bäst för surfande. Uppgraderingen till version 2 är marginell och för första gången visar sig den gamla sanningen att man inte skall köpa förstagenerations Appleprodukter inte stämma.

Totalbetyg: 3 av 5

1 kommentar:

Unknown sa...

Jag tackar för denna uttömmande recension. Nu kan jag sova bättre då jag vet att mitt val att skaffa en iPad klassic för ett par månader sedan inte var helt fel.

--Harald