torsdag, juli 06, 2006

Framtida iPod-navigering? Tror inte det...

AppleInsider har idag en artikel om att Apple har registrerat 10 potentiella navigationssätt för kommande generationer av iPod hos den europeiska varumärkes- och designmyndigheten. Flera av de varianter som visas är egentligen dock väldigt lika lösningar hos Apples konkurrenter.

Första bilden:
  • Första varianten påminner starkt om Samsungs navigeringshjul i sin hårddisk-telefon.
  • Andra varianten är ganska lik Toshibas Gigabeat. Länken går till senaste varianten, men liknande spelare har varit ute på marknaden sen 2005.

Andra bilden:

  • Första varianten påminner om Samsungs YP-Z5s navigationsplatta.
  • Scroll strip-varianten är samma som Creative kör och har kört i några år.
  • Tredje varianten ser ut som något slags hjul. Dell hade något sånt på sin Pocket DJ. e.Digital hade det för länge sedan. Nokia hade det på någon gammal telefon också.
  • Sista varianten påminner väldigt mycket om Rio Carbon.

Så vad skall man tro? Antagligen är det här bara skisser där man testar att lägga in vissa av sina konkurrenters navigationssätt i en iPod nano-förpackning. Apples scrollhjul är minst lika bra som de här lösningarna.

Vad händer då i framtiden? Jag tror att Apple antagligen kommer att göra något som liknar iRiver U10 istället, dvs ersätta navigering med touchskärm, något slags gyro eller någon slags taligenkänning. Några av de sista bilderna i artikel indikerar detta, men jag förstår i så fall inte varför man inte har en skärm över hela spelaren.

Inga kommentarer: