torsdag, juli 06, 2006

Sidleds-Portugal utslagna

Äntligen slipper vi se ett av VM:s absolut tråkigaste lag, sidleds-Portugal, i några fler VM-matcher av betydelse. Kan inte alls förstå att Portugal anses spela rolig fotboll, en sådan uppfattning bygger mer på rasistiska fördomar än på fotbollskunnande. Portugal spelar en slags 4-5-1-fotboll där bollen utan undantag måste passera samtliga fem mittfältare innan den når upp till anfallet. Ett mer omständigt anfallspel har vi inte sett sen... eh... Örgrytes vårsäsong i allsvenskan. Det enda Portugal lyckades med var att knappt slå Holland i den där boxningsmatchen i åttondelsfinalen (om man nu inte tycker att 1-0 seger mot Angola och 2-0 seger mot Iran i gruppspelet är meriterande). Man lyckades sedan spela oavgjort mot ett England utan Wayne Rooney för att slå dem på straffar. I samtliga tre slutspelsmatcher lyckades anfallsglada [sic] Portugal göra ett mål. Tänk om Sveriges två ribbskott mot England gått in, då hade vi sannolikt spelat bronsmatchen på lördag...

Frankrike - Italien i final känns bra, det är de två bästa lagen men, framför allt, de två bästa försvarande lagen. Precis som i EM för två år sedan är det försvarsspelet i kombination med snabba omställningar som garanterar avancemang. Italien och Frankrike har båda extremt kompakta mittfält och försvar vilket gör det svårt för mindre taktiskt slipade lag, som Brasilien och Spanien, att skapa målchanser. Tror Brasilien hade en målchans i hela andra halvlek mot Frankrike. Italien har släppt in ett mål på sex matcher, och det var ett självmål (Zaccardos snygga frisparksrensning mot USA). Så precis som i de senaste stora mästerskapen har vi en målsnål final att se fram emot. Mitt tips blir 1-0 till Italien. Av en inhoppande Del Piero i 81:a minuten.

1 kommentar:

Unknown sa...

Om Frankrike spelar som dom gjorde igår så tror jag inte att de har en chans. Anfallspelet var under all kritik, precis som Portugals. Försvarsmässigt är det dock lysande. Börjar nästan misstänka att det var Brasiliens usla spel som gjorde att Frankrike upplevdes så bra offensivt.

Nej, Italien vinner det här. Luca Toni gör mål på nick i 43:e minuten och sedan kontrollerar man sin ledning resten av matchen. Möjligtvis ett mål till i slutminuterna av Gilardino eller Del Piero.