måndag, juni 23, 2008

Euro 2008, so far

Fotbolls-EM har, precis som VM för två år sedan, varit en stor spelmässig besvikelse. Dåliga lag (Schweiz, Österrike, Frankrike, Polen), fega lag (Grekland, Rumänien, Italien), trötta lag (Sverige, Tjeckien, Holland, Kroatien), tråkiga lag (Portugal, Spanien) och effektiva lag (Tyskland, Turkiet). Det finns bara ett lag som är roligt att se på, och det är Ryssland.
***
Italien har jag inga förväntningar på så jag stör mig mest på sömnpillren Spanien och Portugal. Roliga, sydländska lag med överlägsen passningsskicklighet heter det av "experter" som förväxlar antalet lyckade passningar med bra fotboll. Hur mycket roligare är det att se spanska/portugisiska mittfältare slå tremeters sidledspassningar jämfört med svenska innerbackars långbollar? Exakt lika tråkigt.
***
Det skall bli intressant och se vad djupleds-Ryssland kan göra mot spanjorernas gåfotboll. Det enda jag tror kan störa Ryssland är om man hamnar i ett tidigt underläge. Ryssarna spelar på inspiration och är i det närmaste ostoppbara när de spelar med självförtroende och fart.
***
Det är påtagligt vad få stjärnor som lyser i EM, bortsett från de ryska anfallarna. Det känns som en generationsväxling över hela Europa och att stjärnor som Henry, Klose, Ballack, Koller, Van Nistelrooy och Ljungberg aldrig mer kommer att dominera ett VM eller EM. Zlatan har för dåliga lagkamrater och Ronaldo saknar vettiga anfallare på topp.
***
Sverige då? Sunkigt innermittfält, gamla långsamma spelare, och något förvånande - dåligt tränade spelare. Elmander och Rosenberg helt utan självförtroende i landslaget. Kanske är dags för Chippen - Zlatan - Berg - S. Larsson i VM-kvalet?
***
Domarna har varit riktigt bra i EM, klart bättre än i VM.
***
Tipset? två av fyra i semifinalerna, fem av åtta i kvartsfinalerna - inte särskilt imponerande. Villa som skyttekung ser dock lovande ut.

Inga kommentarer: