söndag, juni 15, 2008

Ostar jag gillar

Vitmögelost

Briquette du Forez

Mjuk, rinnig mycket mild vitmögelost på fårmjölk. Mycket ovanlig ost som är svår att få tag på. Vanligt att hitta gräs och vegetabiliska aromer i smaken.

Vintips: Elegant Bordeaux.

Pressade ostar

Tomme de Savoie

Hårdost som med lagring blir mycket stark. ”Tomme” är ett generisk ord i franskan som kan översättas som ”osthjul”. Brukar efterföljas av ett distrikt. Tomme de Savoie brukar göras på skummad komjölk och innehåller därför inte så mycket fett. Vanliga aromer är nötter och gräs.

Vintips: Vit rioja

Tvättad kittost

Langres

Angenäm, kraftfull smak. Kompakt mjuk konsistens. Har tillverkats sedan 1700-talet på Champagnes kullar. Den insjunkna toppen kallas för fontän och vissa gillar att hälla champagne eller Marc de Champagne i den. Osten tvättas med ett orange pigment från annatto-trädet som växer i USA. Vissa producenter tvättar osten i Marc de Champagne. Smaken är komplex och ganska salt. Luktar mycket.

Vintips: Roséchampagne

Livarot

Kraftigt skal som tas bort. Smidig med kraftig smak. En av de äldsta ostarna i Normandie, uppkallad efter en by. Kallas ibland för ”översten” p.g.a. att den liknar uniformsränder. Denna ost luktar väldigt mycket.

Vintips: Pomerol

Hansi

Ovanlig kittost från Alsace. Mjuk, rinnig, gräddig, smidig konsistens. Lantlig, intensiv lukt och smak. Tvättad med pärondistillat.

Vintips: Pinot gris från Alsace

Getost

Sancerre

Kompakt och torr getost med mycket smak. Sancerre är en variant av mer kända Crottin de Chavignol. Ung Sancerre har ofta en härlig fruktighet medan den lagrade har aromer som nötter och getost. Används ofta i sallader.

Vintips: Sancerre

Grönmögelost

Bleu des Causses

Mustig, stark grönmögelkaraktär. Hög sälta. Görs alldeles bredvid Roquefort i södra Frankrike och lagras i kalla och fuktiga kalkstensgrottor. Räknas allmänt som en mildare version av Roquefort.

Vintips: Sauternes

Inga kommentarer: