måndag, juni 09, 2008

Sverige tredje sämsta nation i EM

På tisdag går Sverige in i fotbolls-EM och det kan vara på sin plats att balansera Zlatan/Henke-euforin med lite krass fakta. Det här talar emot Sverige:
  • Formen. Sverige har gjort två mål på de senaste sex matcherna och faktum är att endast de två direktkvalificerade värdnationerna är sämre rankade än Sverige på FIFA-rankingen. Så här ser rankingen ut:
3. Italien
4. Spanien
5. Tyskland
6. Tjeckien
7. Frankrike
8. Grekland
10. Nederländerna
11. Portugal
12. Rumänien
15. Kroatien
20. Turkiet
24. Ryssland
28. Polen
29. Sverige
44. Schweiz
92. Österrike
  • Nyckelspelarna. I Göteborgs-Postens EM-bilaga listas alla EM-nationers tre nyckelspelare. Sportjournalisterna har slentrianmässigt valt ut målvakten, den defensiva innermittfältaren samt stjärnanfallaren som nyckelspelare för de flesta lagen. Hur ser det ut för Sverige? Vi har en målvakt som spelat en (1) tävlingsmatch för sitt klubblag de senaste sex månaderna. Vi har en innermittfältare som spelat noll (0) tävlingsmatcher för sitt klubblag de senaste sex månaderna. Vi har en anfallare som gjort ett (1) inhopp för sitt klubblag de senaste tre månaderna.
  • Innermittfältet. I landslaget påminner Kim Källström om Pontus Wernblooms vårsäsong 2008. Stora ord om sig själv men levererar inte när det gäller. Skulle vara intressant att se Henrik Larsson som offensiv mittfältare, i alla fall mot defensivt motstånd som Grekland. Faktum är att Anders Svensson är landslagets viktigaste spelare, då han kan leverera både i en offensiv som defensiv position. Klarar han trycket mentalt?
Jag tror på 1-1 mot Grekland, 1-2 mot Spanien och 2-2 mot Ryssland.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Glöm inte heller att hemmaländer alltid överpresterar i sina egna mästerskap (gällde kanske inte Belgien 2000).

Kan det bli så att vi precis som 1990 marscherar ut med 1-2, 1-2, 1-2? Om vi ens gör så många mål...

Stellan sa...

Jo allt är upplagt för att det skall gå åt pipan. Det finns inga vettiga skäl att vara optimist. Men Greklands ranking våren 2004 kan väl inte heller ha varit mycket att skryta med?

Unknown sa...

Grekland låg 35-a på FIFA-rankingen i juni 2004. Lagerbäck/Andersson känns väl inte riktigt som några taktiska rävar om man jämför med Otto Rehhagel. Men man kan ju alltid hoppas!

Joopey sa...

Rankingen är rätt irrelevant då träningsmatcher får alldeles för hög relevans.

Sverige - Grekland 0 - 0, Sverige - Spanien 0 - 2, Sverige - Ryssland 2 - 1

Marcus Hansson sa...

Rankingen är intressant för EM-lag, men inte för VM-lag. Förutsättningarna för de europeiska lagen är ungefär de samma. Ligorna startar och slutar samtidigt, proffsen är inte med i vänskapslandskamperna, motståndarna är ungefär de samma.