fredag, mars 23, 2007

I plead guilty as charged

Bland den utbildade medelklassen i Sverige har det under de senaste trettio åren varit fult att köpa prylar. Att resa däremot, det har varit fint. Träffa nya kulturer. Förverkliga sig själv. Att ha prylar som intresse har näst intill blivit ett socialt stigmata, undantaget män med fler än 100 poäng på teknisk högskola. Få jag träffat kan precisera hur avslutade resor, med syfte att "träffa nya kulturer" och "förverkliga sig själv", faktiskt har förändrat deras sätt att handla och agera. "Träffa nya kulturer" är i många fall samma sak som "supa med andra västerlänningar i exotisk miljö" och "förverkliga sig själv" är i många fall samma sak som "tatuera mig i exotisk miljö". Och resans höjdpunkt kan mycket väl vara en inköpt iPod, videokamera eller laptop (i efterhand kryddad med överdriven prutningsanekdot).

Jag gillar att resa. Men jag gillar prylar också.

Att konsumera är bra. Konsumtion är bra för locals i u-länder, på samma sätt som turism är bra för locals i u-länder. Ironiskt nog för USA är det marknadsekonomin som gör länder som Kina och Indien till framtida stormakter. Marknadsekonomin är det mest demokratiska styrmedel som värden skådat. Att konsumera prylar och resor borde således inte spela någon större roll. Båda har samma fördelar, båda har samma nackdelar (miljöpåverkan).

Jag anser mig vara en erfaren prylkonsument. Som en konsumentupplysning kommer här min topp tio, mars 2007:

  1. Sony Vaio TX3 (22.494:- enligt Prisjakt.nu): 1,2 kg, 11"-skärm, 8 timmars batteritid, dvd-brännare. Allt du behöver. Som kuriosa kan nämnas att det är den här datorn de använder i Mullvaden på Kanal 5. Inköpt i Hongkong för under 17.000:-
  2. Sony RM-AV2100T (efterföljaren RM-AV2500T kostar 1.399:-): Folk kan lägga hur mycket stålars som helst på heminredning men tycker ändå att det är ok med fyra fula plastfjärrisar på soffbordet. Min mest använda pryl, någonsin. Inköpt på Bluemarx.se...
  3. Jura Impressa S9 Avant Garde (16.990:-): Av alla jag känner som äger espressomaskiner uppskattar jag att 70% inte använder dem. 50% av dem äger en kombibryggare från Bosch som de fått i bröllops-/30-årspresent. Så lyd mitt råd. Köp en helautomatisk maskin med inbyggd kvarn och mjölkskummare. Inköpt på Amazon.de för 8.900:-. De levererar ej till Sverige men en bekant var i Tyskland och fick den levererad till sitt hotellrum.
  4. Canon EOS 400D + Canon EF 50mm f/1.8 II (6.349:- + 994:-): Fotografering blir mycket roligare med en brusokänslig DSLR och ett ljusstarkt objektiv. Glöm blixten. Njut av den supersnabba autofokusen. Inköpt från tyska nätbutiken Pixxass.de.
  5. Microsoft Xbox 360 Premium Edition (2.990:-): Glöm tjatet om grafik och BluRay vs. HD-DVD, det är Xbox Live som definierar nex-gen-konsollernas USP. Spöa uppkäftiga tyska kids i Top Spin 2 eller njut av casual gaming tillsammans med likasinnande i Xbox Live Arcade. Inköpt på MediaMarkt, öppningsdagen.
  6. Panasonic TH-42PV60E (12.507:-): Populäraste plasman på Prisjakt.nu, och det är ett betyg så gott som något. Grym svärta som matchar 360:n perfekt. Inköpt på Onoff.se.
  7. Sony DCR-PC 105E (Efterföljaren Canon HV-10 kostar 9.185:-): Nedlagd MiniDV-produktserie från Sony med hög bildkvalitet i ett kompakt format. Canon-modellen ser dock lockande ut. HDTV dessutom. Inköpt i Singapore.
  8. Bosch KSW 38920 (11.990:-): Vinkyl är inte bara funktionellt, det är dessutom snyggt. Iaf i moderna kök. Imponeringsfaktorn är hög och jag skulle gissa att en vinkyl gör mer för en bostadsrätts värde än en runda homestyling. Coolast är varningsetiketten på emballaget: "Caution: Exclusive Product Line!". Inköpt på Tretti.se.
  9. Sony Cyber-shot DSC-T9 (Efterföljaren DSC-T100 kostar 3.662:-): Överlägset snyggaste kompakten i klassen, widescreen-läge för hjälp vid bildkomposition, live-histogram, superskarp skärm. Just det ja, den var snygg också. Inköpt i Hongkong.
  10. Sony PSP (1790:-) + Apple iPod Nano II 2 Gb (1284:-): Det ultimata flygkittet. Lumines på PSP:n, indiepop i lurarna. Extra plus för Wifi och webbläsare i PSP:n.

På önskelistan:

Inga kommentarer: