tisdag, juni 13, 2006

Att lyckas på Flickr

Flickr är, om du inte känner till det, en fotosajt där amatörer och proffs visar upp sina foton till allmän beskådan. Grejen med Flickr är att det är ett utmärkt ställe att få kritik på dina bilder, samtidigt som du kan inspireras av andras foton. Detta är guld värt för amatörer, företrädelsevis kvinnor i 25-årsåldern med fablaisse får naturkort, med dyra digitala systemkameror som inte har en aning om hur man komponerar en bild.

För att "lyckas" på Flickr gäller det att få så hög interestingness ranking som möjligt. Formeln är hemlig men går i stort ut på att bilder som många kommenterar och sätter som favoriter är mer intressanta än andra. De 500 mest intressanta bilderna per dag hamnar i Flickr Explore-avdelning. Om du vill ha reda på om något av dina kort passar kan du ta reda på detta genom att använda tjänsten Scout.

En varning, att hänga på Flickr är ungefär som att spela World of Warcraft - det tar tid. Men här är mina bästa tips:

  1. Ta bra kort. Utan i grunden bra kort kommer ingen att vilja titta på dem. Sök efter andra kort med liknande motiv och se hur andra fotografer komponerade sina kort.
  2. Ladda endast upp bra kort. Var hård i din bedömning. Ladda framför allt inte upp flera kort av samma motiv, ingen orkar med att titta på sådant trams. Se till att ditt bästa kort i din uppladdning är det sista och att korten gör sig bra i miniatyrform.
  3. Ta bort dåliga kort. Om du upptäcker att ett kort får få tittningar - ta bort det.
  4. Lämna kommentarer. Om du lämnar kommentarer på andras kort kommer du själv att få kommentarer på dina kort.
  5. Gör favoriter. Se punkt 4.
  6. Tagga. Tagga dina kort mycket och liberalt och på engelska. Sök efter andra kort med liknande motiv, sortera efter interestingness och gå igenom vilka taggar de kort med högst ranking har. Använd samma taggar.
  7. Använd grupper. Publicera dina kort i grupper så att andra kan se dem. Använd samma teknik som beskrivs under punkt 6 och lägg till din bild i de grupper som de topprankade bilderna finns i.
  8. Använd kommentargrupper. Vissa grupper har regler som garanterar att du får kommentarer och favoriter på dina bilder, givet att du själv kommenterar och skapar favoriter. Exempel på sådana är 1-2-3, First Thought och Score Me.

Vi syns på Flickr!

Fotnot: Min fotoström hittar du här.

3 kommentarer:

Joopey sa...

Att skaffa många kontakter är naturligtvis också bra.

Anonym sa...

Måste fråga en sak, gillar du din DSC-T9 kamera? Såg att du använt den på en massa bilder, många som var väldigt fina.

Marcus Hansson sa...

Yes, den är grym! Liten, snygg och bra bildkvalitet. Observera dock att en uppföljare är på gång.