fredag, juni 02, 2006

Whiskysnobbarnas diskreta charm

2006 finns det fortfarande människor som tycker det är fräckt att äta stark mat, för att travestera en kul Fredrik Lindström-sketch. Men 2006 finns det faktiskt fortfarande människor som koketterar med whiskysnobberi. Ni vet, sådana som häller vatten i whiskyn och hellre skulle få tofsen på Chalmersmössan avklippt än att dricka blended med is. För det är företrädelsevis ingenjörer i 30-årsåldern med begynnande flint som ägnar sig åt den här typen av akademiskt snobberi. Ja och Steffo såklart.

Att hälla vatten i sin whisky anses "frigöra smakämnen". Har ni hört vilken goja? Varför tillsätter man då inte vatten innan man skeppar ut whiskyn? I vilken annan bransch är det ok att bara tillverka halvfärdiga produkter? Och varför sitter dessa ingenjörer inte med ett vattenglas i högsta hugg när de dricker cognac, mörk rom eller annan avec? Varför vattnar de inte sin vodka, sin JP Chenet, sin Hof, "för att frigöra smakämnen"? Nej, det här är naturligtvis en ritual för att markera att man är lite bättre, är lite mer konnässör, har lite fler högskolepoäng.

Fotnot: Själv njuter jag idag av en Lagavulin Distiller's Edition från 1989. Utan vatten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sketchen från "Ingesson" är bland det bästa Herr Lindström gjort...tillsammans med Göran Perssons godissnattande och Klas Ingesson bil-krock med Älg våren 94.