torsdag, juni 01, 2006

Framtidens internet

Snart börjar slaget om Internetanvändarna. Google är idag marknadsledande och bygger på mer och mer funktionalitet för att fånga användarna. Lite i skymundan har Microsoft lanserat Live.com, antagligen för att den avancerade Web 2.0-lösningen brottas med prestandabekymmer. Men redan nu inser man att det är mycket bra. Idén går ut på att användare med hjälp av widgets och rss-flöden kan bygga sin egen personliga startsida. Utbudet av widgets är fortfarande begränsat och inriktat mot USA men personliga favoriter är väderleksrapporten, världsklockan och Live Bookmarks.

Det smartaste är att på startsidan lägga upp de två, tre rss-flöden du oftast läser, bokmärkeswidgeten och väderwidgeten, Skapa sedan nya sidor där du lägger rss-flöden efter kategori. Enklast är att exportera en OPML-fil från din vanliga rss-läsare och importera den i Live.com. Vad är då det käcka med Live.com? Jo:
  • Du har alla rss-flöden samlade på ett ställe, dvs. både hemma, på jobbet och på resande fot.
  • Sitter du bakom en taskig proxy, som jag, kan vissa rss-flöden blockas med hänvisning till pornografi. Detta undkommer du eftersom det är Live.com som hämtar hem flödena.

Får se om Google klarar av Web 2.0-konkurrensen, eller om de håller fast vid sin stenåldersformgivning. Själv tror jag att vi inom en snar framtid kommer att köra de enklaste applikationerna i webbläsaren. Vi får se hur Office Live kommer att se ut.

Fotnot: Så här ser min startsida ut:

1 kommentar:

Anonym sa...

Du skriver om Googles "stenåldersformgivning". Syftar du då på layouten eller med tanke på att du visar din egen startsida.
Men du kanske pratar om den "tekniska plattformen" för det kan ju knappast vara designen?! För din egen startsida ser ju ut inte så inbjudande ut. Riktigt tråkig.

ededesign?