tisdag, augusti 29, 2006

Hifi-bögklubben anfaller

Det har kommit till min kännedom att det idag, 2006, fortfarande finns människor som köper CD-skivor. Idag följde nämligen HiFi-klubbens ytterst roliga reklamblad med Göteborgs-Posten. HiFi-klubben säljer, om du inte vet det, fula stereodäck och tillbehör för "helt vanliga entusiaster", som deras tagline lyder.

Eftersom grejerna de säljer inte håller bättre kvalitet än det som finns på El-giganten och Siba måste de på något sätt differentiera sig, dels med priset och dels med subjektiva bedömningar. Därför är det riktigt roligt att läsa igenom annonsbladet där de radar upp klyschor som "kristallklart ljud" och "dynamiskt omfång".

Kolla t.ex. in denna stereomöbel:
Specielt [sic] CD/DVD-spelare mår bra av ett stabilare underlag. Då blir basen fastare och du kommer att uppleva ett klart och mer distinkt ljud.
Yeah, right. Eller dessa B&W-spikes som
ger högtalare en maximal mekanisk koppling till underlaget.
Och vad sägs om de här signalkablarna som har
ett rektangulärt tvärsnitt, vilket också ger en mycket positiv effekt på återgivningen av höga frekvenser.
Lurendrejeriet är nästan i klass med bantningspreparat och homeopati. Förhoppningsvis drabbar det ingen fattig. Men lite kul är det att Hifi-klubben vid sidan om säljer DVD-spelare med DivX-dekoder och mp3-spelare. Men det är klart, köper jag spikes till högtalarna så spelar väl kompressionen ingen roll...

Nej kolla istället in Kenneth Johanssons sida om högtalarskrönor. Mycket rolig läsning om t.ex. hifi-bögarna som lägger 20.000 pix på kablar men sen inte vet att de interna kablarna i förstärkare och högtalare kostar 5 öre/metern...

För övrigt är den bästa lösningen att köpa en 60 Gb iPod och ett par Harman Kardon Soundsticks II. Då får du något vackert att titta på, bra ljud och (nästan) hela skivsamlingen i handen.

1 kommentar:

Unknown sa...

Åh jag älskar sådant här! Jag har mött folk som har argumenterat för att fiberoptisk koppling för digitala signaler är sämre än sådan med vanlig koax-kabel. Om detta stämmer måste hela tele- och datakommunikationsbranschen vara ute och cykla.
SVTs lite halvtaskiga program Login lyssningstestade högtalarkablar förra programmet. De var lite fega med högtalarkablarna, de kunde gärna ha haft med några som kostar några tusen kr per meter också. Det hade varit mer underhållande. Kenneths råd att satsa på kablar med area på 2.5 kvadratmillimeter stämmer nog rätt bra, priset på de billigaste de testade är lite för lågt för att nå upp dit. Kolla in hos Clas Ohlson till exempel. 25 meter kabel går på 229 och vill man riktigt lyxa till det så kan man få 25 meter dubbelt så "bra" kabel för 529:-, dvs ca 21 kr/meter. Jag kör den förra hemma...