torsdag, augusti 31, 2006

Så lyckas du i Hattrick

För er som inte vet är Hattrick ett fotbollsmanagerspel på nätet. Det startades i en svensk källare för nio år sedan och spelas nu av snart 900 000 spelare i mer än 110 länder, till och med Kap Verde-öarna. Snacka om framgångssaga.

Den stora fördelen med Hattrick är att man inte behöver lägga ner mer än 30 minuter på spelet per vecka och ändå kan man konkurrera med de managers som inte har något liv utanför spelet.

Vill du börja med Hattrick så lyssna på de här råden:

 1. Inse att Hattrick är ett ekonomispel snarare än ett fotbollsspel. Det spelar ingen roll hur duktig du är taktiskt om du inte har råd med de bästa spelarna. Sätt alltid ekonomin i första hand när du är tvungen att göra ett ekonomiskt eller sportsligt val.
 2. Var konsekvent i din träning. Välj en träningsform och träna den minst tre-fyra säsonger. Varje träningsbyte kostar pengar då du så gott som alltid är tvungen att sälja "halvtränade" och ej ekonomiskt optimalt tränade spelare. Träna kondition under de två veckor då det är serieuppehåll. Att träna upp yngre förmågor och sälja dem vid 21 års ålder är hur man tjänar pengar i Hattrick.
 3. Ha koll på tranfermarknaden. Se till att vara informerad om hur spelarmarknaden utvecklas. Vad kommer efterfrågas i framtiden? HUr ser utbudet ut? Hur påverkar ändringar i spelmotorn efterfrågan? Häng på konferensen och bli medlem i specialförbund.
 4. Skaffa ett managerhjälpmedel och Firefox-pluginen Foxtrick. Underlättar laguttagning och du har full koll på när dina träningsobjekt kommer att höja sig. Jag använder Hattrick Manager som kostar 60 kronor (livstidslicens) och är värt varenda krona. Foxtrick är gratis.
 5. Läs reglerna regelbundet. Det enda sättet att förstå hur matchmotorn fungerar. Uppdateras då och då.
 6. Fråga på konfen. Ställ frågor kring det du inte förstår. T.ex. varför en taktik inte fungerade i en speciell match.
 7. Gå inte upp en nivå om du inte är redo. Kom ihåg att Hattrick är ett ekonomispel. Att gå upp en division, få stryk och sura supportar för att sedan flyttas ner igen med supporterflykt som följd är ingen bra idé. Ligg kvar på andra eller tredje plats och bygg upp din ekonomi och trupp tills du vet att du klarar dig bland de 5 bästa på nästa nivå.
 8. Samla ihop 100 miljoner i kassan. Med höga spelarlöner krävs den extra miljonen i ränteinkomster som man får varje vecka. En strategi är att aldrig spendera mer än 50% av de intäkter man får vid försäljning på nya spelarinköp. Snart har man de där stålarna.
 9. Köp gamla spelare till de positioner som du inte tränar. Mycket billiga och bra rutin. Nackdelen är att det tar tid att läka skadade gamlingar.

Uppdatering: Nybörjartips


 1. Om du spenderar för mycket pengar i början kommer de att ta slut, liksom intresset för spelet. Du har tre miljoner att allokera på ett elegant sätt.
 2. Välj en träningsform som du vill träna. Jag rekommenderar ytterträning (inlägg) vilket snabbt ger sportsliga framgångar, snabbast spelarhöjningar och okej avkastning. Vill man göra det superenkelt för sig så tränar man målvakter.
 3. Köp in fyra huvudträningsobjekt som du tränar på yttermittfältplatsen varje vecka. Två på seriematchen och två på träningsmatchen (boka alltid in träningsmatcher). Köp 17- eller 18-åringar med ypperlig eller enastående ytterförmåga.
 4. Köp in fyra sekundära träningsobjekt som du spelar på ytterbacksplatsen (de får 50% träning). Dessa kommer ta längre tid att träna. Köp helst 17-åringar med försvar som andraförmåga.
 5. Sälj de spelare som du kan få bra med penagar för (över 50.000 kr.)
 6. Köp in äldre spelare på övriga platser (runt 30 år).
 7. Kicka din tränare och köp en ypperlig tränare med dåig ledarförmåga för 800 000 kr.
 8. Anställ så många specialister du har råd med. Prioritera tränare.
 9. Investera inget i ungdomsverksamheten innan du har råd med 200 000 kr/vecka
 10. Sälj dina första träningsobjekt när de har blivit unika eller legendariska. Nu har du råd att köpa dyrare träningsobjekt (fenomenala) och du kan börja titta på andraförmågor.

1 kommentar:

Marcus Hansson sa...

Kan du ge några nybörjartips så man inte lägger av efter två veckor?