onsdag, augusti 09, 2006

Störst? Nja...

Dagens roligaste läsning måste ändå vara Expressen och Aftonbladets diskussionstrådar efter Carolina Klüfts EM-guld. Expressen frågar sina läsare om "Carro" är "Störst genom tiderna?" och i Aftonbladet ställer man frågan "Ska hon fortsätta som sjukamperska?". När några stackars skribenter försöker att sätta hennes prestation i relation till andra idrottare så får de snabbt svar som är mer eller mindre genomtänkta och ibland mycket underhållande!

Min åsikt? Bra gjort, även om tävlingen var fullständigt ointressant eftersom den enda konkurrenten försvann efter två grenar. När de imponerade kommentatorerna säger något om att trots att hon inte är i toppform vinner EM-guld, så visar det den totala bristen på konkurrens i damernas 7-kamp.

Mångkamp är i många "friidrottskännares" ögon den finaste grenen, men med tanke på att den, av förklarliga skäl, aldrig är med på Golden League-galorna och därmed inte har några stora prispengar, så lockar inte sporten till sig några stora mängder utövare. Jag vill se den svarta amerikanska idrottare från relativt fattiga förhållanden och med talang för sprint eller längdhopp, som väljer att satsa på mångkamp istället för att kunna tjäna bra pengar på diverse galor runt om i världen. Jackie Joyner-Kersee gjorde det visserligen, men det var helt andra prissummor när hon höll på. Mycket jobb för lite pengar, om man inte är ensam i världseliten och tar alla stora reklamkontrakt.

Skall "Carro" (åh vad jag avskyr kvällstidningarnas användande av smeknamn) bli riktigt stor så behöver hon satsa på en gren istället, förslagsvis länghopp. Och droppa åsnan och lyssna på bättre musik när hon ändå håller på.

Läs de två sista styckena av Mats Olssons krönika "Carolina Klüft och den fria jazzen"

Inga kommentarer: