onsdag, augusti 16, 2006

Vem betalade din hoppgropssand?

EM är slut, boråsarna har åkt hem och Sven Nylanders uppblåsta person punkterades till förnöjelse bland allmänhet i allmänhet och klubbledare i synnerhet. Men det som jag fortfarande tycker är det allra konstigast med det här EM:et är hur skatteflyktingar som Christian Olsson och Kajsa Bergqvist kan vara så folkkära. Hade vi snackat företagsledare som flyttar utomlands hade det varit helt annorlunda, ni kom väl ihåg hur det såg ut när Ericsson skulle flytta sitt huvudkontor till London? Varför tävlar inte Olsson, Bergqvist och Anja Pärson för Monaco? De bor ju i Monaco. Och hur kan Olsson ha mage att säga att han det är något speciellt "med EM på hemmaplan"? Bor han i Göteborg? Snacket om att idrottsstjärnor tjänar sina pengar under så kort tid är ju helt befängt. Sist jag kollade var det inte förbjudet att skaffa sig en utbildning vid 32 år ålder. Nej håll tummarna för Holm, Klüft och Kallurs istället. Än så länge. För mer förkovring rekommenderas Sibirias låt Christian Olsson:
Christian, du bor i ett annat land
du vill inte ge tillbaka
till dem som hjälpt dig fram
VM- och OS-guld, du står i tacksamhetsskuld
till dem som betalat för dig
[...]
Du tjänar miljoner
men du borde gå om dina samhällslektioner.
Christian, du bara försvann
vem tror du betalade din hoppgropssand.
För övrigt rekommenderas GP:s inför-EM-artikel med Sven Nylander:

Och då handlar det ändå om en 44-åring som det varken går någon nöd på eller saknar sysselsättning. Han är en ofta anlitad föreläsare, har startat och driver stiftelsen Ren idrott som arbetar förebyggande mot fusk (framförallt dopning) inom idrotten och är delägare i en restaurang som mycket snart öppnar i anslutning till Turning Torso. Han har dessutom hittat tillbaka till friidrotten - tränar en av Malmö AI:s barngrupper - och är som medlem av EM:s hederskommitté en del av, om än inte över sig aktiv, sommarens evenemang.

Ett ofta återkommande tema under några år har varit att Sven Nylander skulle bli en utmärkt förbundskapten för det svenska friidrottslandslaget och han medger att signalerna gått fram, men betonar att han ännu inte fått någon formell förfrågan.
- Jag ser mig inte i den rollen just nu, men man skall aldrig säga aldrig. Med tanke på min utbildning vore väl en mer personlig coachsituation ligga närmare till hands.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Holm, Klüft och många håller på med skatteplanering på andra sätt. Inte så mycket bättre.

Om man drar Sibirias logik till sin spets, så skulle det inte vara ok att flytta utomlands efter avslutade studier på svenska universitet eller högskolor heller.

Sen håller jag med om att argumentet om att de tjänar sina penger under så kort tid är oerhört fjantigt.

Dagens bästa bild.

Anonym sa...

Ifall jag modifierar resonemanget ytterliggare hade vi oxå sluppit debatten om Taco-Anders eller Kim i VM.

Jag respekterar dina synpunkter angående Kajsa/Cristian/Anja, det finns en poäng i resonemanget. Intressantare (tycker jag) är dock vad de skall göra efter karriären. Pernilla Wiberg är väl nån form av Olympisk ambassadör och Sven Nylanders jobb var ju tydligen inte tillräckligt spännande.....

Oftast glider de väl mest omkring och spelar golf/tennis eller är med på nåt jippoarrangemang med efterföljande fest ( 2 sexor vodka o kola).