måndag, maj 29, 2006

Framtidens fotboll

FIFA vill göra fotboll mer målrikt och har inför VM infört en mer liberal offsideregel samt introducerat en lättare boll. Alltid läsvärde Simon Bank förutspår nästa steg i en krönika i Aftonbladet:
Nästa steg? Att göra målen större, planen mindre, tillåta slunga och mopeder, införa sarger, ställa Pål Lundin i mål och låta Zdenek Zeman coacha alla lag samtidigt.

Bank har en poäng i att bra fotboll ej är lika med många mål, men det är samtidigt beklämmande hur konservativt alla tänker när det gäller fotboll. Här kommer mina progressiva idéer till roligare fotboll:

  • Uddamålsvinster bör endast ge två poäng
  • 0-0-matcher ger noll poäng till båda lagen
  • Konstgräs på alla allsvenska planer
  • Låt IFK Göteborg aldrig spela högre än i Superettan

Fotnot: Pål Lundin spelade elva säsonger för Öster på 90-talet. Zeman har bl.a. blivit sparkad från Parma, Lazio och Roma. Han tränar nu Brescia i Serie B och är en stark förespråkare för 4-3-3-fotboll.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Japp, folk är ganska konservativa när det gäller fotboll. Man tycker, precis som när det gäller stadsbild och språk, att det nuvarande tillståndet är något slags idealt tillstånd. Kollar man lite så upptäcker man att saker som man tar för självklart idag, inte är så gamla. Gult kort till exempel, kom inte till förrän 1970 (läs gärna mer om upphovsmannen Ken Anston). Att målvakten inte skall ta med händerna vid bakåtpassning kan ju inte vara mer än 10-15 år gammalt.

Håller, av förklarliga skäl, inte med dig om IFK Göteborg. Är mer av åsikten att spel med 9 spelare konstant på egen planhalva (läs Kalmar FF på bortaplan), bör förhindras.

Konstgräs är oundvikligt i det långa loppet. I vårt klimat funkar det tyvärr inte med gräsplaner.

Anonym sa...

Konstgräs,hmm. Saknar erfarenhet av det men det borde väl kunna lösas på annat sätt. Träningsmatcher får vara på konstgräs. Seriematcher kan vara på "riktigt" gräs. Låt biljettpriserna stiga med 10 kr och investera i värmeslingor och en vinter-vaktmästare.
Nya regler: kasta inkast hur du vill. Tycker oxå att man borde förbjuda boråsfrillor (läs: blond page a´la tidigt 90-tal)med pannband. d71 gillar inte Kalmar...konstigt med 9 Håkan Mild på plan...!

Unknown sa...

Då skall det också vara riktigt gräs, inte de skämt som svenska planer är i början och slutet av säsongen. Klarar inte de allsvenska arenorna att hålla ordning på planerna under vintern så måste det nog bli konstgräs. Bra riktigt gräs är alltid bättre än konstgräs. Kassa vårplaner är klart sämre än konstgräs. Kör inte man inte någon slags mix av gräs och konstgräs på Parken och hos Rosenborg?

9 Mild på planen, om det vore så väl...

Unknown sa...

Hittade lite information om GrassMaster som de använder i Köpenhamn. Det verkar faktiskt också vara en sådan matta som man använder på Old Trafford och på Arsenals nya arena.

Aftonbladet skrev lite om det för förra året.

Marcus Hansson sa...

Nya Ullevi kör med värmeslingor och övertäckt plan under vintern men den ser ändå ut som skit.