fredag, maj 12, 2006

iPod-vandringar i Göteborg

I DN:s På Stan finns en liten ruta som brukar vara intressantare en hela bilagan som sådan. Den heter Hej konsument och innebär att en halvkändis får svara på ett tjugotal frågor om Stockholm och hans/hennes konsumtionsvanor. Tipsen här är långt mer intressanta än de summariska rapporteringen från nya kaféer, klubbar och restauranger. En av frågorna konsumenten i fråga får svara på är favoritpromenadstråk i Stockholm. Här kommer mina favvo iPod-promenader i Göteborg:

Våren:
Mest vårkänslor hittar du på Linnégatan i början av maj. Från de att uteserveringarna slår upp sina portar tar det inte många minuter innan frusna Göteborgare tinar upp till husets röda och stor stark för 29 pix. Schystast är Linnégatan på fredagar runt 17 då man riktigt kan känna den förväntan som ligger i luften. Börja vid körsbärsträden på Järntorget, köp tulpaner vid Condeco, espresso hos Bar Italia på Prinsgatan, lyssna på livejazz på Linnéterassen, avnjut ett glas merlot på 1252 eller testa tomatsoppan med salamibagel på Bönor & Bagels.

Sommaren:
Slottsskogen är den enda park i Sverige som iaf på något sätt liknar den Central Park vi ibland kan se i amerikanska filmer. Allra mest likt är det där vägen svänger upp från Stora Dammen mot Slottsskogsgatan. Sväng höger efter fågelhuset, titta på beachvolley av varierande kvalitet vid beachvolleyplanerna och fortsätt sedan bort mot Majvallen. Ta höger, avsluta vandringen vid Plikta och fascineras över den mängd aktiviteter som alltid pågår i Slottsskogen.


Hösten:
Vasagatan är i en klass för sig den där veckan i oktober parkförvaltningen inte hinner få bort alla löv från marken. Börja i Hagaparken bakom biblioteket där träden längs Sprängkullegatan ger en schyst förgrund till dina digitala höstkort. Ta en snabb titt på interiören av biblioteket och ägna en tanke till alla tentapluggande humanister och ekonomer. Fortsätt Vasagatan till Vasaplatsen med eventuellt espressostopp på Java, vik av in i Vasaparken och avsluta vandringen i Röhsskas museishop.


Vintern:
Vintern är bäst för shopping, så här blir valet de centrala kvarteren. Börja i hörnet Larmgatan/Magasinsgatan och fönstershoppa hos Furetti. Fortsätt Magasinsgatan ned och botanisera bland småbutiker med inriktning på inredning. Sväng höger vid Drottninggatan och tillbaka på Västra Hamngatan fram till Larmgatan. Sväng vänster tills du kommer till charmiga Viktoriapassagen för en årgångschokladbit på Kanold's. Fortsätt Vallgatan österut och avsluta med en cappuccino på Bar Centro, Kyrkogatan.

Inga kommentarer: