söndag, maj 07, 2006

Göteborgs ogästvänligaste plats


I Göteborgs Posten kör man för tillfället en artikelserie om hur man skall förvandla, i mina ögon, den ogästvänligaste platsen i centrala Göteborg, Heden. Man har bland annat en webfråga där folk kan rösta på vad man vill göra med området. För tillfället leder "Grönska och parker" strax före "Fotbollsplaner och sport". Precis som i fallet när en förvirrad allmänhet röstade på att förlägga ett spårvagnsspår precis vid kajen på Södra Älvstanden, så tänker man inte särskilt långt. En park vore givetvis trevlig, men det finns redan idag rätt många parker i centrala Göteborg. Fotbollsplaner finns det idag, men problemet är att de står mer eller mindre tomma under den mörka delen av året och förutom lite arrangemang under sommaren och Gothia Cup, så håller inga andra än korplagen i fotboll till där. På vintern är en direkt hemsk miljö med mestadels lera och stora vattenpölar.

Vad skall man då göra? Jo, i Göteborg är det ett skriande behov av bostäder och eftersom massor av människor inte kan tänka sig att bo någon annanstans än i de centrala delarna av staden, så bör man bygga bostäder med gammal hederlig stadskänsla, om än med moderna hus. Man kan anlägga ett torg där restauranger kan ligga och försöka att lägga affärs- och restauranglokaler i bottenplan. Problemet med bebyggelsen i många av de nya stadsområden som har byggts, är att det är mer eller mindre bara bostadsområden, stadskänslan existerar inte. Om man bygger med detta i åtanke kommer stadsdelen inte bara att bli en sovstad där inget händer överhuvudtaget.

Göteborg har en fantastisk möjlighet med en sådan stor ledig yta och jag hoppas att man kan ta vara på den.

2 kommentarer:

Marcus Hansson sa...

Håller med om att Heden skall bebyggas, allt annat är bara nostalgiskt dravel. Det får dock inte bli den arkitektoriska likriktning som man kan se på Norra Älvstranden. Nånting som vi saknar i norra Europa är de schystta piazzor som finns längre söderut, dvs. torg helt omgivna av bebyggelse fulla med uteserveringar och en lattjo fontän i mitten. Beror antagligen på de tidigare så hårda utskänkningsreglerna. Mer piazzor åt göteborgarna!

Unknown sa...

Håller med till 100%. Det finns inget torg i Gbg som skulle kunna funka som riktigt bra som det, även om man försöker göra om Kungstorget till något sånt. Norra Älvstandens hus ser precis likadana ut som alla andra hus som har byggts i gamla hamnområden runt om i Sverige.