Ny Teknik, en tidning med en kundkrets som till 90% består av tunnhåriga, single cask-intresserade ingenjörer, byter inriktning. Artiklarna har tidigare varit av teknisk och naturvetenskaplig karaktär, men nu börjar man tipsa om hur man får ett bättre liv. Och när det gäller sådana frågor är det allmänt känt att vetenskap inte har de korrekta svaren, eller hur? Bland tipsen:
"Sänk axlarna, och ta två djupa andetag ända ner från magen. Bra mot stress och för matspjälkningen."
"Drick högst tre koppar kaffe per dag, mer koffein kan inte kroppen tillgodogöra sig. Grönt och rött te kan du dricka hur mycket som helst, liksom vanligt vatten."
"Betrakta ett ljus, titta på utsikten."
"En påslagen mobil i närheten av huvudet förstör 9 minuters djupsömn när den söker sin basstation."
"En gryningslampa simulerar soluppgången genom att gradvis ljusna. Ljuset gör att hormonproduktionen får rätt inställning för vakenhet när det är dags."
Det är alltid lika svårt att sammafatta ett år, men jag gör ett försök i alla fall och jag har antagligen missat en hel del. Ingen inbördes ordning i kategorierna.
Mr Oizo, Midnight Juggernauts, Hadouken, Sinden, South Rakkas Crew, Alan Braxe, Kissy Sell Out, Soulwax remix-samling, Daft Punk live bootlegs, The Avalanches är tillbaka...
Svenska kyrkan är sannolikt världens mest moderna, hur skall man annars tolka alla lappkast och vända-kappen-efter-vinden genom åren. Att hela tiden uppdatera sina dogmer och tolkningar är sannolikt det enda sättet för kyrkan att överleva ytterligare några årtionden i ett samhälle som mer och mer vilar på rationella grunder än övernaturliga. Svenska kyrkan skall hyllas i det avseendet, även om det är märkligt att en religion kan ändra sin uppfattning. Själva affärsidén med en religion är ju att den skall bygga på dogmer som ej får ifrågasättas.
Som vi skrivit om tidigare har Svenska kyrkan utrett om homovigslar är ok eller inte. Enligt DN har man nu bestämt sig. Det är ok, så länge det inte kallas för "äktenskap". Som om Svenska kyrkan skulle stå över svenskens språkbruk, vilket kvalificerat trams! Det kanske kommer som en överraskning för pajasarna i kyrkostyrelsen, men språket utvecklas av de som använder det, inte av kyrkostyrelsen eller av Svenska akademin.
Helt fantastiskt egentligen! En liten visualisering av hur religösa de amerikanska presidentkandidaterna är eller kanske egentligen vill framstå. Tror dock inte riktigt min personliga uppfattning att en så låg siffra som möjligt är bra, stämmer överrens med sajtens uppfattning.
The God-o-Meter (pronounced Gah-DOM-meter) scientifically measures factors such as rate of God-talk, effectiveness—saying God wants a capital gains tax cut doesn’t guarantee a high rating—and other top-secret criteria.
På min favorit musik-blog, som ligger hos Diplos skivbolag Mad Decent, har man (eller åtminstone en av personerna bakom bloggen) bestämt att torsdagar från och med nu skall vara “Bad Song Day”. Denna vecka har Paul Devro postat en fullständigt vidrig låt. Detta vägs dock upp av alla fantastiska postningar av musik som man annars gör.
Tyvärr hann Dustinhome.se redigera sitt sökmoln innan jag han ta en skärmdump. I alla fall, lite roligt att sökorden "anal" och "hora" låg ute under stora delar av dagen som populära sökord på startsidan.
För övrigt gav sökorden träffar på både analoga DVI-adaptrar och Samsonites Sahora-väskor...
Jag var för någon vecka sedan på besök i Boston för en konferens och blev av olika anledningar tvungen att fixa en hotellbokning själv. Samtidigt som jag var där så hade man två stora konferenser i staden med sammanlagt nästan 20000 deltagare och detta gjorde att det var svårt att få tag i hotellrum i någorlunda läge och till vettiga priser (under $400). Det är ju inte sådär jättekul att bo ute i en förort någonstans med hyrbil när man skall vara mest inne i de centrala delarna av stan. Detta fick mig att börja utforska hotellsajter med en liten annan inriktning och under denna undersökning hittade jag de här sajterna:
http://www.gtahotels.com - Turkisk(!) sajt som jag slutgiltligen bokade genom. Funkade hur bra som helst! Dock var jag tvungen att faxa ner kreditkortsuppgifter till Turkiet.
http://www.betterbidding.com/ - Specialinriktad mot att hjälpa dig hitta billiga hotell och resor. Bra forum med tips på hotell och sajter. Easy Click Travel har "hemliga" hotell som de inte skriver vilka det är och Better Bidding har ett verktyg som i de flesta fall verkar kunna lista ut vilket hotell det är. Vet inte om detta funkar för europeiska hotell, men i Boston funkade det riktigt bra. Gtahotels har också hemliga priser, men det finns ingen uppslagning av dom på samma sätt.
http://www.hotwire.com (bara Nordamerika, karibien och större europeiska städer) - Hittade riktigt schyssta pricer när jag letade runt lite. Hotellnamnet är inte synligt utan man köper lite grisen i säcken. Verkar vara Expedias systersajt.
http://www.priceline.com - Verkar ha ett begränsat utbud för Europa. Bra dealar i USA. Man kan även bestämma sig för en viss klass av hotell i en specifik stadsdel och sedan ge ett pris för hur mycket man är villig att betala. Har man tur nappar ett hotell.
Tidigare har jag även använt http://www.ratestogo.com som är riktigt bra om man skall boka hotell nära inpå när man skall åka.
Glöm inte att kolla med hotellens egna sajter innan ni bokar, det kan löna sig. Kolla även upp hotell och bokningssajter på http://www.tripadvisor.com.
NME har lagt ut hela deras dubbel-cd "Love Music Hate Racism" för nedladdning. Tyvärr är det två långa mp3-or för varje skiva för att blidka skivbolagen, men man får en massa trevlig musik helt gratis!
Från Göteborgs-Postens chatt med Pontus Wernbloom:
Diana: Får du någon fritid utöver att du spelar fotboll? Pontus Wernbloom: hur mycket som helst kommer hem vid ett varje dag nästan.
Plötsligt faller alla krav på specialskatter för idrottsmän till marken. Tips från karriärcoachen: Sälj era Playstations och skaffa er en utbildning på er fritid.
Miljö: Italiensk innermiljö proppad med varor som balsamvinäger, godis och kaffepaket. Snygga lädersoffor på trottoaren blandat med fula franska tant-kafé-möbler. Blandad ålder och bakgrund på gästerna, de flesta Linnéstadsbor. Trevlig gata.
Espresso: Tunn och lite bubblig crema, på gränsen till överextraherad. Medelstor beska och koncentrerad kaffesmak. Elegant och väl balanserad. Pris: 10:-
Cappuccino: Krämigt skum och bra förhållande mellan kaffe och mjölk. Snygga La Tazzadòro-koppar. Pris: 25:-
Service: Bra öppettider vilket bland annat innebär att du kan äta frukost här innan jobbet. Generellt sett bra service, säljer både bönor och malt kaffe. Inte snabbaste servicen i stan, men alltid vänlig.
Miljö: Soft loungemusik på lagom nivå, passar bra till det stora fönstret ut mot Linnégatan. Kaffefärgad interiör och i små förändringar från Mama Java-tiden. Typiskt kaffe-efter-lunchen-ställe.
Espresso: Gyllengul, fin crema i varma, tjocka koppar. Len beska med hintar av citrus och fruktighet. Pris: 10:-
Cappuccino: Mycket bra krämigt skum på Arlas standardmjölk, bäst skum i stan. Kaffe/mjölk-fördelning helt i vår smak. Toppklass! Pris: 25:-
Service: Mycket bra öppettider, och trevlig AUS/NZ-service. Varierar mellan Del Doge och MaKambo, beroende på luftfuktighet. Begränsad mängd tidningar.
Miljö: Le Courbusier-soffor av förvånatsvärt bra kvalitet med tanke på hur många feta brat-rövar de får stå ut med varje dag. Trångt mellan borden, som är fastskrivade i golvet. Stimmigt och hög ljudnivå, men trevligt loft. Mindre mysigt än husguden Starbucks.
Espresso: Mörk crema med tydliga robustadrag. Varm men för kort eftersmak. Pris: 17:-
Cappuccino: Kakao på skummet utan att fråga. En "liten" cappuccino är de överlägset största av de vi testat i år. Smakar varm mjölk. Muggen ser ut som en tekopp. Pris: 29:-
Service: Effektiv men opersonlig service. Säljer bönor och syrup. Öppet på söndagar.
Miljö: Ståhäng och alltid, alltid mycket folk. Spartansk känsla men ändå ombonat, kanske beror det på den läckra tapeten? Ojis gamla bar och iPod HiFi när plastgrammofonen strejkar. Klassiska material som glas, marmor och betong. Blandad publik av shoppingfolk, Forsman & Bodenfors-anställda och folk som läser Nöjesguiden. Italienska taxichaffisar om du är här tidigt.
Espresso: In klassiker i Göteborg och visst står den sig. Mörk, lite tunn crema men eftersmaken räcker hela vägen bort till Centralstationen. Mörkt kaffe med lite chili- och chokladtoner. Varm. Pris: 10:-
Cappuccino: Vahlrona-kakao tyde på extra omtänksamhet. Lite för mycket mjölk men fint skum och lagom stor kopp. Pris: 25:-
Service: Är du stamkund får du garanterat bra service, annars kan servicen variera en del. Snabba och effektiva, testa t.ex. lunchtid kl. 12.45. Bra öppettider.
Apple har, med vissa undantag som till exempel scrollbaren i MacOSX, under de senaste 6-7 åren haft smakfullt designade produkter, men jag undrar faktiskt hur diskussionerna har gått när man i MacOSX 10.5 Leopard har helt och hållet gått bananas när det gäller grafiken. Kolla bara in
Apple har ju tradionellt alltid tilltalat designmedvetna människor. Kan det vara så att man med Leopard har inriktat sig mot en helt annan användargrupp?
För egen del så har den "fina" bakgrundsbilden resulterat att jag har en öl att hämta från en vadslagning om bilden verkligen skulle vara med i den slutgiltliga releasen eller inte. Och bara för att klargöra, vissa av Microsofts varianter av Aurora är inte särskilt snygga de heller...
Då var det dags igen, att kora Göteborgs bästa espressobar. I år har vi bedömt espresso, cappuccino, miljö och service på en tiogradig skala. Bedömningen har i första hand utgått från kaffe och inte diverse olika italienska brödsorter. Detta är del 1, del 2 kommer senare under veckan.
Miljö: Kombinerad espressobar och inredningsbutik. Bra möjlighetet till att värdigt stå upp och ta sin espresso. Uteserveringen liknar en billigare glassbar, märkligt med tanke på att Magasin 11 också säljer inredningsaccessoarer. Schizofren.
Espresso: Mörk crema och rejäl beska. Syntetiska hickorytoner åt liquid smoke-hållet. Något kall efter en minut i septembervädret. Eget tryck på de standardmässiga kopparna. Pris: 10:-
Cappuccino: Latte-art och en aningen för stor kopp. Smakar för mycket mjölk, nästan som en latte. Pris: 25:-
Service: Snabb och trevlig service, tjejen framför maskinerna pratade glatt om kaffet. Byter bönor varje månad och har dessutom ett bra sortiment med enkilospåsar, exempelvis olika Passalacquablandningar och Caffe del Doge. Dåliga öppettider.
Miljö: Påtaglig industrikänsla med betonggolv och avsaknad av fönster. Man känner sig lite undanskuffad i hörnet med de vita Barcelonastolarna. Oklanderlig interiör men lite slätstruket, någon har böjt sig dubbelt för att matcha de medvetna affärerna i samma komplex. Snygga plyschtapeter. Ful stereo.
Espresso: Enfärgad ljus crema men tyvärr för klen i smaken, antagligen för mycket vatten. Liten beska och nyanser av frukt och anis i den korta eftersmaken. Varma koppar. Pris: 10:-
Cappuccino: För hårt skummad 80-talsskum på ena cappuccinon, helt ok på den andra. Nyanserad och bra kaffesmak trots 100% arabica, perfekt mängd mjölk. Pris: 25:-
Miljö: Trångt och nästan för gemytligt i Viktoriapassagen. Blandat kundklientel. Plus för att man kan iaktta Cheap Monday-shoppande kids i Weekday. Goda möjligheter till både barhäng och svenne banan-mys i filtar på uteserveringen. Sterilt där inne och läckra fönster i taket.
Espresso: Tunn och relativt mörk crema med drag åt guldhållet. Varma, tjocka koppar, snygga skedar och en smak med inslag av citrus och och choklad. Medelstor beska. Pris: 15:-
Cappuccino: Krämigt skum, men typisk arabica-cappuccino. För mycket mjölk och en nästan sur smak drar ner betyget. Dålig mjölk ellet citrusen i kaffet? Pris: 28:-
Service: Snabb och proffsig service. Säljer egenrostade bönor. Varierad kaffemeny och bra öppettider.
Miljö: Ståhäng där inne och malplacerade barstolar under ett partytält på framsidan. Stamgästerna uppklistrade på väggarna. Blandade kunder som mässbesökare, boråsare och kaffekonnässörer. Snyggt schackgolv och servetthållaren från MoKambo är sådana där detaljer som förhöjer känslan. Extra plus för den fula Mahogny-brandade Fiat Multiplan.
Espresso: Gyllengul, tunn crema som försvinner snabbt. Kaffet något kallt, smaken påminer om mörk choklad. Bra balans mellan bitterhet och fruktighet. Kort eftersmak. Pris: 15:-
Cappuccino: Smak av fet mjölk och perfekt mängd kaffe. Len smak som rinner ner i halsen. Olika koppar. Pris: 25:-
Service: Bra utbud av tidskrifter som tanttidningar, antiktidningar och Wallpaper. Snabb service och en förmåga att hålla många beställningar samtidigt. Bra öppettider.
Webbläsaren Opera har en väldigt trevlig funktion som underlättar användandet av snabbkommandon (access keys). Man trycker bara ner Shift och Escape samtidigt så visas de tillgängliga snabbkommandona. När jag skulle testa detta så gick jag in på Skatteverkets sida och fick se det här (inte den röda rektangeln dock, den har jag lagt dit).
Jag hade möjligheten att leka lite med en iPhone igår kväll och även om jag är ganska imponerad av hur väl pekskärmen funkar och de snygga små effekterna i gränsnittet, så var det några saker som blev lite förvånad över.
iPhonen är en telefon som ibland kräver att man använder båda händerna och det medför en del intressanta problem. Tänk följande:
Du är ute och har handlat mat på stan och har därför en matkasse i ena handen.
Du plockar upp din telefon och tänker skicka ett SMS.
Du navigerar med tummen på handen du håller telefonen i till SMS-inmatningen.
Du blir tvungen att byta hand du håller telefonen i och sedan använda pekfingret på den andra handen för att mata in ditt SMS. Jag lyckades, trots att jag har ganska smala fingrar, inte skriva någonting alls korrekt med min tumme, utan jag var tvungen att använda mitt pekfinger. Bytet av hand kanske funkar om man inte har någon kasse att hålla i, men om man har det så måste man ställa den ifrån sig innan man kan skriva sitt SMS.
Vissa effekter är rätt ostiga. Trodde inte det om Apple, men till exempel slutareffekten i kameraapplikationen är ungefär lika sexig som att visa en ridå som öppnas om man skall kolla på en video i mediaspelaren på datorn eller som Microsoft Bob. Väldigt 90-tal...
Startskärmen är överväldigande. När jag fick telefonen i min hand så blev jag ganska ställd i och med att det på skärmen fanns en otrolig mängd ikoner som jag bara blev förvirrad av. Detta borde verkligen kunna gå att göra bättre, både på iPhonen och även på andra telefoner.
Scrollningen i listor är med tummen är cool, men det känns som det går långsammare att hitta ett specifikt namn än att skriva in tecken på nummersatsen på min Nokia.
Gesterna man gör på skärmen känns i vissa fall som en liten gimick. Slideshowen för bilder skulle man kunna göra det ännu enklare och snabbare genom att ha bara ha ytor där man "klickar" med tummen. En touch-variant av den mycket smarta navigationen hos iRIver Clix skulle kunna fungera riktigt bra här.
Hela prylen med att telefonen växlar mellan stående och liggande gränssnitt när man vänder på den funkar sådär. Jag håller uppenbarligen en telefon i fel vinkel för att det skall funka. Jag fick oftast göra om rörelsen två gånger för att få det rätt. Funkar också rätt kasst om man ligger ner.
Profiler för ringsignaler verkar saknas. Helt otroligt att man missar en sådan sak. Detta har funnits på de flesta mobiltelefoner väldigt länge.
iPhone är en intressant telefon som höjer ribban för vad en telefon är för något, men det känns om att både Apple och de andra aktörerna i mobiltelefonbranschen har mycket att lära av varandra. Nu har jag inte testat att använda telefonen som en telefon, men efter att ha läst Mobile-review.coms artiklar om SMS- och telefonanvändning så har jag mina misstankar att det finns vissa brister, även om artiklarna känns lite överkritiska.
De allsvenska klubbarna AIK, Brommapojkarna, Djurgården, Elfsborg, GAIS, Gefle, Halmstads BK, Hammarby, Helsingborgs IF, IFK Göteborg, Kalmar FF, Malmö FF, Trelleborgs FF och Örebro kan slås ihop till en enda klubb. GAIS ordförande har bekräftat att uppgifterna stämmer.
De fjorton styrelserna är överens om att starta en nytt lag - som ska ta sikte mot Europa. Lagets namn blir FC Suecia och Gais nuvarande tränare Roland Nilsson ska träna laget.
"Det finns egentligen bara plats för en klubb i Sverige", säger Christer Wallin till DN. "Vill vi vara med och slåss om sponsorpengarna är det här den enda vägen att gå. Dessutom tror jag supportrarna gillar att laget alltid parkerar högst upp i Allsvenskan."
Klubbens tröjor ska vara vita med 14 ränder över bröstet som representerar de fjorton klubbarnas gamla färger.
Om experimentet går bra är Wallin inte rädd för nya steg:
"Det här är egentligen bara en början. Vi hoppas kunna slå ihop oss med Danmarks och Norges lag i respektive högsta serie. Det finns egentligen bara plats för en klubb i Norden."
En sådan klubb skulle enligt Wallins beräkningar kunna ha en lönekostnad motsvarande Milans.
iPod Classic (som iPod G5 fast med nytt gränssnitt och större hårddisk)
iPod Nano G3 (bredare, kortare, samma funktioner som iPod Classic)
iPod Touch ser verkligen cool ut men har tyvärr alldeles för litet lagringsutrymme. En hårddisk är fysiskt större än flashminne vilket antagligen hade gjort iPod Touch för stor. Tror många inte är beredda att byta ner sig från, säg en iPod 30 Gb G4, till en 8 Gb iPod Touch. En stor del av musiksamlingen blir kvar hemma på hårddisken. Dessutom känns den väldigt stor i förhållande till lagringsutrymmet.
Det som lockar är naturligtvis gränssnittet, skärmen samt wifi-uppkopplingen. Numera har dock en hel del mobiltelefoner wifi, varför det inte känns motiverat att köpa en helt ny pryl för detta. Och PSP:n hade motsvarande skärmkvalitet och wifi för nästan tre år sedan.
Den optimala kombinationen får bli min nuvarande Nokia E61i (wifi, qwerty, video, mms, kamera, epost, telefon) och den nya 16 8 Gb-Nanon, och kanske en iPod Classic till bilen. Till nästa gång vill vi se en iPod Touch med (minst) 80 Gb hårddisk.
Roligast, som vanligt, är dock rapporteringen från MacPravda MacWorld:
Inget krav på abonnemang lär göra iPod Touch till en storsuccé.
Nu har jag lirat Settlers of Catan ett bra tag, och leder överlägset min KPI-liga över mest spelade timmar/investerad krona. Settlers of Catan kostar drygt hundra pix och jag har säkert spelat det i 40 timmar. Mina stats är i dagsläget 21 vunna matcher och 21 förlorade, vilket är helt ok med tanke på att varje rankad spelomgång omfattar fyra spelare. Mina tips för att lyckas:
Strategin börjar redan i lobbyn. Kolla statsen på dina motspelare så att du vet vilka som är dina största hot. Placera alltid första rövaren på den som har bäst stats.
Lera och träd är trånga resurser i början av spelet, sten och vete i slutet av spelet. Det är mycket effektivt att placera rövare på lera och träd i början av spelet.
Se till att försöka få monopol på en resurs genom att ställa rövaren på en bricka med samma resurs.
AI:n föreslår i nio fall av tio den bästa placeringen på starthusen
Placering av första vägen är mycket viktig, slarva inte med detta. Analysera var motståndarna kommer att sätta sina startbyggnader.
I nio fall av tio behöver du en hamn för att vinna.
Ge dig inte in i längsta-vägen-racet om du inte har en rimlig chans att vinna.
Handla så mycket du kan, dock ej med de som har sju poäng eller mer.
Bygg stad så fort som möjligt.
Undvik tykna emoticons - du kan få spelare emot dig.
Försök hålla en låg profil för att undvika rövare. Bygg två vägar i samma drag för att inte avslöja dina planer.
Håll in LB-knappen för att se vilka resurser som finns ute bland spelarna.
Ryktena under silly season är ibland helt fantastiska. Kolla in den här som jag hittade på Helsingsborgs Svenska Fans-sida:
Olivier Karekezi, anfallare Även här är ska det vara Parma som är intresserade. Då Karekezi nyligen skrivit på ett nytt flerårskontrakt med HIF kommer han dock att kosta italienarna en del. Hetast dagarna före transferfönstrets stängning verkar vara IFK Norrköping som enligt HD gärna vill låna rwandiern med köpoption. Norrköpings klubbdirektör och HIF:s sportchef bekräftar intresset och Baxter verkar ha godkänt en eventuell övergång. Återstår att se om klubbarna hinner bli överens. I natt stänger transferfönstret och uppgifter till E-zine säger att det just nu är BK Häcken som är hetast över att få Karekezi på lån under hösten.
Nu verkar det inte ha hänt någon innan transferfönstret stängde, men Silly Season gör ibland verkligen skäl för sitt namn.
Då var det snart dags för friidrotts-VM igen, och den mest ointressanta grenen är som vanligt den kvinnliga sjukampen. Carolina Klüft heter hon, världens bästa friidrottare och kanske den person i Sverige som det skrivs minst negativa/ifrågasättande artiklar om. Men en sak har slagit mig, varför blir hon inte bättre?
Carolina Klüft slog sitt personliga rekord i Paris 2003. Det är fyra år sedan. Sedan dess har hon bara gått bakåt i utvecklingen, försämrat sina resultat. Vilken annan elitidrottare klarar av det utan att bli utsatt för medialt tryck? Hur duktig är tränaren som inte lyckas förbättra sin adepts resultat på fyra år? Kan det vara så att konkurrensen är beklämmande dålig?
Det är i skuggan av detta vi bör bedöma hennes prestationer.
Uppdatering: Carolina Klüft slog personligt rekord med 7032 poäng i Osaka-VM
Med bara en dags mellanrum presenteras två nya kameror som snabbt kvalar in på vill-ha-listan. Tre egentligen, men den allra coolaste är för dyr för att vara ett realistiskt alternativ. I senaste numret av Foto utsågs Canon EOS 1D MK III till världens bästa digitala kamera, men redan nu är det dags för en nästa modell. Canon EOS 1Ds MK III har bl.a. en 21 megapixels fullformats CMOS-sensor, 5 fps i RAW-format och liveview. Nikons utvecklare lär ligga sömnlösa. Men nog om den. På min vill-ha-lista finns istället:
Canon EOS 40D med 10 megapixels CMOS-sensor, 6,5 fps i RAW-format, 3" LCD med liveview och en förbättrad sökare.
Igår kväll var jag och kollade in Radioclits spelning på Kulturkalaset i Göteborg tillsammans med 30-40 andra vid den stora scenen vid Lilla Bommen, varav några bara var glada och småfulla äldre som bara lyckades hamna där av någon anledning. Jag var såklart glad över att man har bokat en sådan intressant akt på något så ointressant som Kulturkalaset. Dock så kändes det precis som när Sebastien Tellier spelade under Göteborgskalaset för något år sedan (riktigt trevlig bokning det med, men bara 30-40 personer i publiken vid på största scenen på Bananpiren), att bandbokarna inte riktigt har kontakt med verkligheten utanför klubbarna som man hänger på under resten av året.
Det är inte så att jag tycker att man inte skall boka intressanta artister, men man kan väl i alla fall låta dom spela på en scen där det inte är totalt öde bland publiken. Det är helt enkelt inte riktigt schysst mot dom. Så fram för massa intressanta bokningar som gör Kulturkalaset intressantare, men låt som spela på rätt scener och sammanhang! Radioclit i ett tält med en intresserad publik hade antagligen varit fantastiskt bra!
Läste nånstans att du gillar fina viner. Vad korkar du helst upp efter en bra dag på golfbanan? – Det där går i vågor. Just nu är det en god Chiraz från Barossa Valley i Australien.
Kolla in mitt försök till att blogga runt en pryl, nämligen Nokia E61i. Även om du inte har en E61i funkar de flesta tipsen till S60-telefoner, och webbtipsen funkar till de allra flesta mobiler.
Att blanda cocktails på sockerlösning ger en hel del impression management-poäng, men är ack så jobbigt i praktiken. Visst, det går att köpa färdigkokad sockerlösning, men den är svår att få tag på och att koka själv tar tid och är kladdigt.
Jag har därför börjat använda fruktsocker istället. Inget kladd och löser sig snabbt i vätska. Skippa alltså flor- och strösocker och gå direkt på fruktsocker när du blandar cocktails.
PS. Till en caipa är en matsked (=tre teskedar) fruktsocker perfekt.
Ja den kan man läsa i Dagens Nyheter idag. Jag bockar tacksamt av åtminstone två klickéer:
"Han bär t-shirt och moderiktigt slitna jeans." Är verkligen slitna jeans moderiktigt? När jag handlade nya höstjeans för två veckor sedan låg alla "moderiktigt slitna jeans" på reaborden.
"[...] och Mestallastadion har rum för 55.000 fanatiska åskådare." Snudd på rasistiskt påstående, men samtidigt väldigt vanligt. Varför är alla fans runt medelhavet "fanatiska"? Gäller detta även barnfamiljer?
Nu börjar mer och mer klarna inför höstens kanske mest spännande spelsläpp (Halo 3 får ursäkta), Rock Band. På Wikipedia-sidan kan du se bilder på trumsetet och gitarren samt få en inblick i låtlistan (bl.a. Hives, Weezer och Strokes).
Det är också klart att Guitar Hero-gitarren kommer att vara kompatibel med Rock Band. Amazon.com tar $199 för en bundle med gitarr, trummor och mikrofon.
Några saker som jag har funderat på efter att Marcus Berg-affären är avslutad:
Är det inte dags att sluta skriva saker som "XXX blir proffs i YYY" (till exempel SVT Text-tv på sidan 300 under någon timme ikväll. GP har något som heter proffskollen som bevakar fotbollsspelare utomlands). Alla allsvenska spelare är proffs idag. De byter helt enkelt jobb och flyttar utomlands.
På diskussionsforum snackas det om klubbkänsla. Ingen av de som tycker att man skall ha klubbkänsla skulle antagligen tänka på "företagskänslan" om man fick ett erbjudande om ett bättre jobb med mer lön på ett annat företag. Ännu en gång, de byter helt enkelt jobb och flyttar utomlands. Den enda skillnaden är att i det här fallet så får klubben betalt, vilket inte det gamla företaget får om man byter jobb.
Det är jäkligt lätt att säga att han skulle ha väntat till efter säsongens slut. Det är ungefär som att säga att ens liv inte skulle förändras så mycket om man vann 25 miljoner på Lotto. Med så mycket pengar som han har blivit erbjuden så är det en självklarhet att han skall ta chansen. Tänk om han skulle sluta göra mål under resten av säsongen och sedan misslyckas helt och hållet under nästa säson i allsvenskan. Vem skulle då betala de summor han får idag? Det är inte ett kontrakt i danska ligan vi snackar om.
I dagens DN kan man få sig ett gott skratt. Klas Dykhoff, professor i filmljud vid Dramatiska Institutet, har skrivit en insändare där han beklagar sig över SJ:s reklamfilm där David Bowies låt Heroes används. SJ försöker kommunicera att tåg är skonsamt för miljön, och att alla kan vara vardagsmiljöhjältar om nu någon missat det.
[...] Av någon anledning har man valt att låta David Bowies låt "Heroes" ackompanjera det hela. Det ljushuvud på reklambyrån som kom på den idén visste antagligen att den framför allt är känd för att den ingick i en film som heter "Wit Kinder vom Bahnhof Zoo". Järnvägsanknytning, eller? Förmodligen har han eller hon dock inte sett filmen.
Filmen, från 1981, handlar om en grupp barn som prostituerar sig för att finansiera sitt heroinmissbruk. Detta försiggår företrädelsevis omkring Berlins järnvägsstation Bahnhof Zoo. Med texten "We could be heroes, just for one day" förstås att det finns hopp även i det mest kompakta mörker. Så länge det unga (14 år) paret älskar varandra kan de vara hjältar i varandras ögon, trots deras elände på alla andra plan.
[...] Vill SJ understryka att även missbrukande prostituerade barn är välkomna att resa (och varför skulle de inte vara det?), eller vill man insinuera att personerna i filmen ruvar på egna trauman som kan förlösas genom en tågresa? Eller är det bara ett uttryck för total brist på kunskap och bildning från SJ och reklambyråns sida? Jag fruktar att det är så enkelt.
Man kan anta att David Bowie fick sig ett gott skratt när han fick frågan om SJ fick använda låten i en reklamfilm för tågresor. Själv tycker jag bara det är beklämmande.
Ni som av olika anledningar inte har biljetter eller av någon annan anledning inte kan kan gå på Way Out West, kan kolla in en del konserter live på http://www.arenagrande.tv/
Apple lanserade, som ni säker inte har missat, den nya versionen av iMac häromdagen. Som vanligt är det såklart ganska snyggt, men jag tycker inte att de riktigt når upp till Sonys Vaio Type L. Ja, den är tjockare och har inte lika stor skärm, men när jag var på Sony Center i Tokyo förra hösten så kunde jag knappt slita mig ifrån den. Kolla bara in den här bilden!
Något som är riktigt snyggt är att när man fäller upp tangentbordet framför bildskärmen på den lilla modellen (till höger på bilden), så byter man från fullskärmsmode till ett kompakt läge som visar klockan, kalendern och vilken låt som spelas i mediaspelaren. Detta byte sker oavsett om man som på bilden kör något slags fullskärms media spelar-mode eller om man kör Windows. Varför säljs inte den här i Sverige?
Det finns ett snyggt galleri på Sonys japanska Vaio-sajt med bilder på de båda modellerna.
Samma killar som var Internetfreaks, var då X-filesfreaks
Har alltid undrat vad som hände med Svante. Han köpte väl ett hus i Vaxholm för de fyra millar han fick ut av sina Spray-aktier. Han skulle skapa något kollektiv för sina vänner eller liknande.
Men nu dök upp igen. Jag lyssnade på P3:s dokumentär om IT-bubblan som sprack. Ladda ner mp3
Både Sportbladet och Expressen har idag artiklar om att Groeningen är nära att köpa (eller kanske egentligen lägga ett bud som verkar förhållandevis lågt om man jämför med andra liknande affärer*) på Marcus Berg. När man läser artikeln i Expressen och sedan kollar in den i GP kan man dock undra hur väl underbyggda dom är...
Enligt uppgifter till SPORT-Expressen är holländska ligalaget FC Groningen mycket intresserat av svensken, och nära att påbörja ett försök att köpa loss honom. Klubbens tränare var enligt uppgift på plats i Gävle i går: – Jag kan inte prata just nu, jag sitter och tittar på en match, säger Gröningens tränare Ron Jans när SPORT-Expressen ringer upp.Jaha, i Gävle då? – Haha, ja kanske det.
GP som lägger ner 1 minut och lyfter telefonluren och pratar med folk uppe i Gävle:
- Bara Groningen hade begärt biljetter, men de hämtades aldrig ut. Ingen agent var här heller, bortsett från Gunnar Grynner som alltid är här, meddelar Gefles kanslichef Anders Berg.
GPs artikel gör också gällande att enligt Håkan Mild är flera klubbar intresserade:
- Det är inte samma sak att visa intresse som att lägga fram ett seriöst bud. Det finns sju-åtta klubbar som är intresserade, men när det gäller eventuella bud har jag inga kommentarer.
*) Det året Marcus Rosenberg vann allsvenskans skytteliga med Halmstad gjorde han 14 mål. Marcus Berg har just nu gjort 13 mål. Rosenberg gick för 42 miljoner till Ajax.
Den kontroversiella serien (djursex var tydligen inte okej i USA) görs sedan fem år av två danska komiker, Mikael Wulff och Anders Morgenthaler, och hade en utpräglad undergroundkaraktär i början. Nu har man TV-serie i Danmark och har även sålt en animerad version till MTV USA.
Min erfarenhet är att kvaliteten på Apples iPodar är under all kritik. En Shuffle har dött helt och min G4 iPod har fått startats om åtskilliga gånger, för att inte tala om hur albumomslag försvinner eller hamnar på fel låtar. På bilsemestern senast dog iPoden helt efter bara några dagar. Så vi fick lyssna på tyska radiokanaler. Med 80-talsmusik.
Väl hemma försökte jag titta på Apples supportsida för att se vad man kan göra åt iPoddar med "sad ipod"-ikonen på displayen. Resultatet? Skicka in den till Apple och betala 250 dollars. Som tur var finns Google. Så här gör du:
Öppna iPoden med den minsta skruvmejsel du har. Lägg den med framsidan uppåt och skjut ned skrivmejseln innanför metallbaksidan. Dra skruvmejseln längs med långsidan och den vita plasten poppar ut.
IKEA:s planeringsverktyg i 3D är oväntat effektivt och enkelt att använda. Dessutom är det snyggt och snabbt. Och det funkar utmärkt när man planerar en lägenhet trots att man inte tänker köpa svennebananmöbler.
Enda problemet är att man har delat upp verktyget i tre separata applikationer. En för köket, en för sovrummet och en för arbetsrummet. Inte bra om man har ett kombinerat kök och vardagsrum eller vill bygga hela lägenheten, istället för ett rum, på en gång för att få en bättre överblick.
Dock finns det ett sätt att få tillgång till alla möbler i ett och samma program. Gör så här:
Kopiera mapparna Databases och Settings som finns där du installerat arbetsplatsapplikationen. Klistra in där du installerat köksapplikationen. Skriv över filerna
Kopiera mapparna Databases och Settings som finns där du installerat sovrumsapplikationen. Klistra in där du installerat köksapplikationen. Skriv över filerna
Så där, då har du tillgång till de flesta möbler du behöver. Nu behöver IKEA bara fixa till så att man kan välja färg på väggar och kakel, placera innerväggar fritt från lägenhetens ytterväggar samt placera dörrar på innerväggar.
Digitalism - Idealism Har man som jag samlat på tolvor, remixar och samlingsskivespår med Digitalism under de senaste åren, så är det bara att tacka och ta emot.
Justice - † Trodde nog att Justice skulle ha svårt att leva upp till förväntningarna. Oj vad fel jag hade!
LCD Soundsystem - Sound of Silver Bättre än debuten. Innehåller några av de bästa texterna jag har hört i år.
Midnight Juggernauts - Shadows Dock kommer nog Into the Galaxy, som kan höras på deras MySpace-sida, vara med på årsbästalistan. Behöver bara släppas först...
En av de allra vanligaste frågorna jag får som rockjournalist är hur man stoppar växthuseffekten. Man stoppar den givetvis med rock. Och allra helst i form av en gigantisk gala på valfri fotbollsarena, förutsatt att de har gratis parkering.
Precis när man tror att Andres Lokko har bestämt sig för att bara skriva om sin trädgård i Notting Hill, så slår han till med krönikan Rocken räddar världen som nog är den roligaste och smartaste krönikan han har skrivit på länge.
Med anledning av helgenskonserter runt om i världen så kom jag att tänka på Culturcides fantastiska They Aren't the World, som även finns att finna i mp3-format hos Illegal Art.
Neil Tennants (Pet Shop Boys) kommentar angående konserterna är också väl värd att läsa:
I've always been against the idea of rock stars lecturing people as if they know something the rest of us don't - it looks arrogant.
It's not as if they have a private source of information. To state the obvious as if you are the only person that knows it is intellectually weak.
Dags för bilsemester - och dags för AC-adapterhelvetet. Vid varje semester är det likadant. I år räknar jag till följande AC-adaptrar i AC-adapterresväskan:
iPod-AC-adapter
Digital systemkamera-AC-adapter
Digital videokamera-AC-adapter
PSP-AC-adapter
GPS-AC-adapter
Laptop-AC-adapter
Mobiltelefons-AC-adapter
Och då har jag lämnat hemma AC-adaptern för resehögtalarna och helt skippat kompaktkameran och Nanon. Men jag har iaf lärt mig att inte ta med alla AC-adapter-sladdar, nya AC-adaptrar har ofta likadana kontakter för strömsladden. Bara ett tips.
Nu har han slagit till igen, Greg Packer. Denna professionella köare är nummer ett i kön för att köpa en iPhone i Apples affär på femte avenyn. Läs om hans story på Wikipedia.
PS. För övrigt har den religiösa bevakningen av iPhone-släppet blivit smått komiskt. Journalisterna Profeterna på Macfeber och MacPravda väver oförblommat in positiva värderingar i rapporteringarna vilket drar ett löjes skimmer över det hela. Och allt är värt en "artikel". Macfeber har under de senaste tre dagarna skrivit "artiklar" om
Colin McRae DiRT släpptes i ungefär samma veva som Forza Motosport 2, vilket delat racinggamers i två läger. Det "fina" lägret som gillar simulatorer, och det mindre creddiga lägret som gillar att spela roliga spel. Men frågan är om det inte i själva verket är så att Forza vänder sig till en större publik än DiRT, att simulatormullorna i själva verket är den stora svennebanangruppen. Vi får se när försäljningssiffrorna kommer.
Vi börjar med det som du kommer att häpnas över. Grafiken. Om bilarna i DiRT inte är särskilt realistiska så är miljöerna i högsta grad realistiska. Glöm 2D-renderade skogsbryn. Varje träd är i 3D, varje grässtrå i 3D. Staket går, ja nästan ber om att bli överkörda. Krascherna är häpnadsväckande. Karossdelar flyger till höger och vänster men allra, allra läckrast är det när takglaset i min röda Citroën C4 går sönder. Som sagt, miljöerna är realistiska men håller inte samma artistiska nivå som miljöerna i RalliSport Challenge 2. Ljussättningen ger bara upphov till wow-känslor ett par, tre gånger. Vem minns inte RalliSports höstbanor i England eller kampen mot lera i Argentinas hill climb event? DiRT är realistiskt men ett lite mer vågat konstnärlig finger över det hela hade gett spelet en mer genuin känsla.
I DiRT kan du köra rally, hill climb, rallycross och off-road lopp. Till din hjälp har du två- och fyrhjulsdrivna rallybilar, hill climb-bilar, buggies, pickuper, lastbilar och Paris-Dakar-bilar. Av dessa är de två sistnämnda olidligt tråkiga att köra, speciellt de statiska Paris-Dakar-bilarna. Rallydelen påminner om tidigare Colin McRae utgåvor medan hill climb och rallycross är direkta ripoffer på RalliSport Challenge. Rallycross är neurotiskt roligt. AI:n är lagom aggressiv, vilket bra balanserar upp din överaggressivitet. Däck flyger och du voltar samtidigt som motorljuden är öronbedövande. I en sista desperat attack kör du in i sidan på den ledande Saab 9-3:n, bara för att bli omkörd på insidan av en Citroën Xsara. Startknappen på handkontrollen och "Restart". Är klockan redan 24?
Jag är en old school-förare och kör därmed med digitalt styrkors och digitala knappar för gas och broms. Med denna konfiguration har bilarna en tendens att överstyra, speciellt de med kort axelavstånd. Små bilar, som Fiat Punto, Suzuki Swift och Ford Escort MK2 är i princip omöjliga att köra, medan bilar som Citroën C4, Peugeot 307 och Toyota Tacoma känns mycket bra balanserade. Men allra roligast är nog ändå Renault 5 Maxi Turbo (bara namnet!) i rallycross tävlingarna. Snacka om uppkäftig bil! Om styrningen känns överdrivet känslig så är det ingenting mot var bromsverkan är. Från 100-0 på en knapp sekund. På grusväg! Visserligen är bilarna lätta, men ändå. Jag har dock full förståelse för detta speldesignsval. I DiRT står träden nära vägen, samtidigt som vägen inte är motorvägsbred som Finlandsbanorna i RalliSport. Då måste bromsverkan vara stor.
Karriärläget når du i ett osannolikt vackert menysystem (gränssnittsdesigners, titta och lär) och håller dig sysselsatt i fyra till åtta timmar. Du kommer att svära åt BMW X3 men i övrigt bjuds du på en varierad körupplevelse. Buggy-racen blir roligare ju bättre du bemästrar dem medan rally, rallycross och hill climb är ett stort leende från första acceleration.
Men vad kan då bli bättre? Till att börja med ett splitscreenläge för rallycross. Rallycross är hysteriskt roligt mot AI:n, men antagligen ännu roligare mot kompisar. Tyvärr får vi inte reda på det. Rallycross i live hade också varit önskvärt, liksom konfigurerbar känslighet av styrförmåga. Lite större variation på rallybanorna, speciellt underlaget. Var är snöbanorna? Mer djärvhet i ljussättning och bandesign. Ta bort Paris-Dakar-bilarna och lastbilarna! Lite för enkla achievements.
Men sammanfattningsvis, det här är ett spel som är kul att spela, med mycket större känsla av glädje och bilkörning än svennebananspelet Forza 2.
Efter totalfiaskot med Riket försöker sig SVT Syd (även känt för Ballar av stål) på ännu en tv-serie om lajv. I den nya serien Barda försöker man lura ner barn i lajvträsket. Programledaren Karl Ytterberg säger
Det är väldigt svårt att göra tv av lajv. Det går egentligen inte. Illusionen vid inspelningen förstörs av att det är kameramän och annat tv-folk som är med. Barnen är unga och vi har lite förberedelsetid.
Vi andra undrar nog varför man överhuvudtaget försöker när till och med programledaren tvivlar på om det går att göra bra. Känns det inte som om man kan använda tv-licenspengarna till något bättre?
...hämtar vi idag från gästboken hos Grönsvart Göteborg, en GAIS-fansida. Signaturen Danneq skriver så här angående ett eventuellt lån av James Keene:
Men jag vill säga ett absolut "nej tack" till att han skulle lånas. Man bygger inte ett lag på längre sikt genom att låna spelare. Det har jag lärt mig efter en lång karriär som tränare i Championship manager och Football manager.
Efter en köks- och en badrumsrenovering måste jag tipsa om Svenska Dagbladets artikelserie om renoveringar, vårt substitut till religion. Många på-pricken-citat för oss som läser bläddrar i Residence:
Men renoveringsvärlden är en lycklig värld där allt är möjligt och alla har tur. Människorna är av den sorten som "till slut hittade de en gammal förfallen gård på Gotland. Visserligen i stort behov av kärlek och omvårdnad, men med mycket själ och värme".
Etnologen Karl-Olov Arnstberg är intressantast i den här artikeln. Han menar att hemmet är det bästa sättet att visa status på, det är hemmet man visar upp för vänkretsen och postadressen som är den offentliga presentationen.
Vi har förfinat våra sinnen. Det är som med käk. När jag växte upp var det standard vad man åt till vardag och söndag. I dag är det ett jädra frossande dagarna i ända och man imponerar på varandra med honungsbräserade gud-vet-vad. På samma sätt är det i dag ett frossande i beslag och bänkskivor.
Hämtpizzan smakar aldrig så gott som i ett kök med varmluftsugn, salladssköljare och induktionshäll!
Har ni också har sett programmet på TV6 på lördagsmorgonarna där Ian Wright åker motorcykel tvärs över USA? Eller ja, i mitt fall så har jag aldrig sett ett annat avsnitt än det när han åker till Memphis. Det känns som att det alltid går. Är det så att det egentligen bara finns ett program i serien eller är det så att serien, precis som gamla sitcoms, körs börjar om från början hela tiden? Lyckas han någon åka över hela USA?
Jag har rätt bra koll på reggae. Min senaste favorit är från 2005, Blue Lagoons Break my stride, annars gillar jag bara gamla grejer. Inner Circle, Robin Cook, 90-tal. Detta är helt i nivå med det, en potentiell klassiker.
Basshunter om Fridas "Dunka mig (gul och blå)" när han recenserar potentiella sommarhits i SvD.
1.Säkert!: "Säkert!" Hello Saferide hade både 2005 och 2006 låtar på mina årsbästalistor så förväntningarna var inte små när Annika Norlin våren 2007 bytte till svenska, och det kryptiska namnet Säkert! Om tio år hoppas, och tror jag, att debutskivan nämns i samma sammanhang som Jacob Hellmans "...och stora havet" och Håkan Hellströms "Känn ingen sorg för mig Göteborg". För det är där den platsar.
Många recensenter har något föraktfullt kallat albumet för "bloggmusik". Inget kunde vara mer fel. Svenska bloggar består till 90% av ostrukturerade vardagstankar utan några speciella insikter. Norlins texter är visserligen ostrukturerade, mer om det senare, men hon har en unik känsla för att sätta fingret på en speciell känsla eller en vardagshändelse du inte tänkt på. Hon köper inte folköl på Statoilmacken. Hon köper "folköl 3,5" på Statoilmacken.
Smashing Pumpkins "Siamese Dream" från 1993 är en grym skiva eftersom varenda låt skiftar så mycket i tempo. Lugna partier dränks av gitarrer och tvärt om. Federico Fellinis "La Dolce Vita" från 1960 är en grym film eftersom känsloläget skiftar så mycket. Från kravlösa orgier till svek och ynklighet med bara några bildrutor mellanrum. Låtarna på Säkert!-skivan är precis så här. I ena stunden sjunger hon om hur hon blivit lämnad, undrar hur ex-pojkvännen har det, för att i meningen efter blixtsnabbt svänga över till
Och jag har färgat håret och jag har fått pollenallergi och är du fortfarande arg?
Musikaliskt har Säkert ena armen i anoraken och den andra i den stickade koftan. Ibland får vi metafysiska grubblerier som sjungs fram till handklapp och somriga wah-wah-körer, medan andra låtar är rent akustiska mot singer/songwriter-hållet. Men viktigast av allt, popkänslan från Hello Saferide försvann inte i konverteringen.
Bästa låtar:Är du fortfarande arg?, Det här är vad dom säger, Vi kommer att dö samtidigt 2. Tough Alliance: "A New Chance" Det sämsta med Tough Alliance är Carl Reinholdtzon Belfrage. Jag tar det igen. Det sämsta med Tough Alliance är Carl Reinholdtzon Belfrage. För ett band som bygger så mycket av sin karriär och identitet på sammanhang, referenser, metadata och poser så är det viktigt att betraktaren känner en samhörighet med dessa sammanhang, referenser, metadata och poser. Carl Reinholdtzon Belfrages annektering av Tough Alliance stör min upplevelse. I hans kompisintervjuer framstår han själv som viktigast, som en slags TTA-mulla med tolkningsföreträde om alla reella och inbillade referenser. Hans texter liknar i mycket Andres Lokkos tidiga texter. Recensioner som handlar om allt utom musiken i fråga. Referenser till filmer han knappt sett (minns Lokkos Bergmansdebacle). För att inte tala om pekoralen till krogrecensioner. Carl, man måste vara 30+ för att ens få skriva en krogrecension. Att skriva om mat och dryck är ingenting man kan läsa sig till.
TTA-CRB-relationen är så tät att Reinholdtzon Belfrages rykte smittar av sig på gruppen. Jag vill ha en egen relation till TTA, inte bli serverar en tendentiös och illa underbyggd uttolkning av en journalist.
Skivan då? Jo den är bra.
(Se, där, en Lokko/CRB-recension!)
Bästa låtar:Looking for gold, First class riot, 1981 -3. Decemberists: "The Crane Wife"4. Rosie Thomas: "These Friends of Mine"5. Apples In Stereo: "New Magnetic Wonders"
Bästa låtar: 1. Rosie Thomas: "All the way To New York City" 2. Säkert!: "Är du fortfarande arg?" 3. Säkert!: "Det här är vad dom säger" 4. Säkert!: "Vi kommer att dö samtidigt" 5. Decemberists: "Yankee bayonet" 6. Tough Alliance: "Going for gold" 7. Eldkvarn: "Blues för Bodil Malmsten" 8. Of Montreal: "Cato as a pun" 9. Shout Out Louds: "Suit yourself" 10. Vapnet: "Tjernobyl"