söndag, april 09, 2006

Att flytta sitt iTunes-bibliotek till en ny dator


För mig är Apples USP på mp3-spelarmarknaden inte de konventionellt formgivna iPodarna, utan integrationen iTunes-iPod. Att göra smarta spellistor baserade på hur många gånger man spelat en viss låt, när den lades till och vilket betyg man satt på den är en riktigt bra funktionalitet. Problemet kommer när man byter dator. Att flytta över sitt iTunes-bibiliotek till en ny dator utan att förlora den här värdefulla metadatan är inte helt rätt. Men efter lite trixande vet jag nu hur man gör. Varsågod:

  1. Installera iTunes på den nya datorn, starta programmet och stäng ned det.
  2. Leta upp filerna iTunes Music Library.xml samt iTunes Music Library.itl på den gamla datorn. De ligger i Min Musik\iTunes. Kopiera dem till den nya datorn (skriv över de existerande filerna).
  3. Kopiera över dina mp3:or till den nya datorn. Om du ej lägger dem i samma trädstruktur som på gamla datorn måste du redigera iTunes Music Library.xml. Öppna filen i en textredigerare (Anteckningar funkar inte), och gör en sök/ersätt på de aktuella sökvägarna.
  4. Nu till den kluriga biten. Starta inte iTunes innan du gjort följande: öppna iTunes Music Library.itl i en textredigerare, gör den tom och spara den.
  5. Starta slutligen iTunes. iTunes kommer nu att återskapa itl-filen med den information som finns i xml-filen. Den enda metadata du förlorar är när mp3:orna är tillagda.

2 kommentarer:

Joopey sa...

Really? Jag flyttade över musiken till nya datorn, importerade den och pluggade i podden så funkade allt.

kalle sa...

Men jag har formaterat om datorn och allt har gått bort, finns det ingen annan utväg? :/