fredag, april 21, 2006

Helgens bubbeltips: Pongrácz Brut

Veckan som gick innebar för mig ett stort misslyckande, för första gången i mitt liv misslyckades jag med att identifiera riktig champagne i en halvblind vinprovning. Av en cava, två skumpor och ett mousserande sydafrikanskt vin förväxlade jag det sydafrikanska med en skumpa. Ett betyg så gott som något.

Vinet i fråga heter Pongrácz Brut (låter det inte ungerskt?) och görs enligt Méthode Champenoise på pinot noir och chardonnay. Smakerna är de klassiska för champagne, bröd och citrus, och bubblorna är så små, läckra och uthålliga att de t.o.m. slog de båda skumporna (Mailly Grand Cru Blanc de Noirs samt Louis Roederer Brut Premier) i denna gren.

109:- är inget annat än ett fynd.

1 kommentar:

Joopey sa...

Méthode champenoise ska nuförtiden kallas för den traditionella metoden (méthode traditionelle) om vinet görs utanför Champagne. Naturligtvis för att inte snylta på varumärket champagnes goda rykte.