tisdag, april 18, 2006

Espressoguide hos Zoegas

Jag är ingen större fan av Zoegas espressobönor, förutom möjlitvis att de är rätt billiga. Dock hittade jag en rätt trevlig guide till espresso från dom med exempel på bra och dålig crema etc. Puritanerna kanske rynkar på näsan, men det är en rätta bra möjlighet att få oupplysta att förstå lite mer vad det handlar om.
Samma guide finns för övrigt i deras reklamblad L'Espresso som man kan hitta på vissa caféer som har deras kaffe, till exempel Dahls Bakeshop på Kungsgatan i Göteborg.

Läs guiden

5 kommentarer:

Joopey sa...

Snackade med en espressomaskinsäljare igår. Hon hävdade att robusta så gott som alltid ger bättre crema jämfört med arabica.

Funderar på att köpa en Gaggia Classic.

Tänk er. En espressomaskin med bara en knapp! Och man får göra kaffet själv (vilket ju är halva grejen med espresso).

Marcus Hansson sa...

Trevlig guide, förutom robusta-argumentet. Jag håller inte alls med, 100% arabica skall det vara. Arabica har en mycket mer förfinad, sublim smak än robusta, ungefär som en Chablis förhåller sig till en nya världen-chardonnay. När det gäller köp av espressomaskiner är det helautomatiskt som gäller. 95% av de jag känner som har espressomaskiner hemma använder det inte eftersom:

1. De använder den för sällan...
2. ...vilket gör att kaffet snabbt blir dåligt...
3. ...vilket gör att de använder maskinen ännu mer sällan.

Joopey sa...

Smaken är bara halva nöjet med en espresso. Att göra den själv är en del av njutningen.

Det är möjligt att arabicasmaken är mer nyanserad men vi pratade kvalitén på creman, t.ex. tjockleken/viskositeten.

Marcus Hansson sa...

Att göra espresson själv kan vara en njutning, problemet är att kaffebönor är en känslig råvara och att människan till naturen är lat. Kolla själv bland dina kompisar som fått espressomaskiner när de gift sig alternativt fyllt trettio. Hur många av dem använder dem? Och hur många av dem har helautomatiska maskiner?

Joopey sa...

Varför ska jag jämföra mig med kompisar som inte är intresserade av kaffe?