fredag, april 07, 2006

Fascister på Wikipedia

Wikipedia har en framtoning som det demokratiska och ädla alternativet till kapitalistiska konkurrenter som NE.se och Encarta. Idén bygger ju på att vem som helst får redigera och lägga till artiklar. Men att ta bort artiklar är inte lika demokratiskt. I syfte att öka på min PageRank till Prettoklubben.com lade jag upp en artikel om Prettoklubben. Denna raderades snabbt med motiveringen "Webbplats av litet allmänintresse". Nyfiken på hur detta gick till kollade jag i raderingsloggen och det visade sig att den här liraren hade raderat mitt inlägg. Han verkar vara en person av väldigt stort allmänintresse då han har en egen sida på Wikipedia. Inget nytt i open source-världen alltså, navelskåderi och hyckleri är fortfarande grundpelarna.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en ganska stor skillnad mellan artiklar och användarsidor. Alla som registrerar sig på Wikipedia har ju en användarsida att förfoga över - även du om du registrerar dig.

Dessutom ger inte länkar till externa webbplatser på Wikipedia någon bättre pagerank.

Därutöver finns ju redan flera artiklar som länkar till prettoklubben.com.

Marcus Hansson sa...

Att länkar till externa webbplatser på Wikipedia ej ger någon bättre PageRank kände jag inte till.

Att endast ett fåtal självupptagna administratörer kan ta bort artiklar känns väldigt mycket åsiktspolis. Bättre att alla kan ta bort och återställa borttagna artiklar.

Anonym sa...

De "självupptagna administratörerna" har röstats fram av användarna på Wikipedia. Utan dem skulle Wikipedia vara rejält rörig och i det närmaste oanvändbar.

Ett tips skulle vara att ta upp ditt ärende på Ceasars diskussionssida så kanske han kan motivera lite mer. Rent generellt brukar sånt, som inte anses vara av intesse för en större allmänhet, raderas ganska fort. Wikipedia är som sagt ingen annonstavla.

Den här sidan beskriver några riktlinjer på Wikipedia.

Anonym sa...

De gjorde helt rätt - Prettoklubben må vara en ganska bra ställe men den är _ännu_ för "ointressant" att ha i en encyklopedi. Först när något vettigt/intressant finns att säga om sidan bör man lägga in det i wikipedia. Man kan ju inte ha en wikipediaartikel för varje webbsajt på internet!

Och dessutom: att själv manipulera pagerankningen är ohederligt(även om många gör det) - satsa på att göra sidan till en bra resurs så sköter ryktesspridningen(genom länkningar) resten.

Marcus Hansson sa...

Ok, men frågan är vad som är "av allmänintresse". 200 unika besökare och 2000 sidvisningar per dag? Tydligen inte.

Knappast ohederligt att använda de medel som står till buds. Att sätta upp egna sajter, som t.ex. BMW gjorde, är ohederligt.