måndag, april 24, 2006

Med GPS mot helvetet

En GPS har alltid varit en sån där pryl som man inte riktigt vet om den verkligen levererar någon kundnytta eller inte. Prylen som sådan är enkel att förstå och visuellt läcker men det är ändå så att du 98% av din tid åker på samma vägar du alltid åkt på. När jag var i Kebnekaise för några veckor sedan visade det sig att taxichauffören hade en GPS. Från Nikkaloukta till flygplatsen svängde han väl av vägen två gånger... Däremot kan jag tänka mig en liten bärbar GPS att använda i storstäder när man är på semester. Men detta blir nog snarare en standardfunktionalitet i kommande mobiltelefoner.

I Storbrittanien har det visat sig att GPS-navigeringen lett till problem. I lilla byn Luckington har en reparation av en bro lett till att GPS-narkomaner kört rakt ner i en flod. Då bron ej går att använda har GPS-systemen föreslagit en väg som går rakt ner i floden. Vid lågvatten är det inga problem men vid högvatten fastnar bilarna och driftiga lokala bönder debiterar £25/bil för att dra upp dem. Jo, det finns varningsskyltar men varför lita på lokal kunskap när det finns sattelitnavigering?


I lika lilla byn Crackpot [sic] har GPS-användare blivit rekommenderade en smal grusväg längs ett 30 meter högt stup. Vägen är endast för 4x4 så för eller senare kör det fast och kan inte vända då det har ett stup på ena sidan. Driftiga lokala bönder får hämta traktorn och dra loss bilarna.

Inga kommentarer: