måndag, april 17, 2006

Dagens Windows XP-tips: ClearType

Microsoft har alltid satt funktionalitet i första rummet så det är lite märkligt att en funktion som ClearType ej är påslagen som default. ClearType är en kantutjämningsteknik för teckensnitt och ökar läsbarheten märkbart, framför allt för längre texter såsom webbsidor och textdokument. I kommande Internet Explorer 7 kommer ClearType dessutom att vara standard för visning av webbsidor. Allra bäst funkar tekniken på skärmar med låg upplösning. Så här får du igång ClearType:

  1. Högerklicka på skrivbordet och välj Egenskaper
  2. På fliken Utseende, klicka på knappen Avancerat Effekter...
  3. Välj ClearType under kantutjämning.

3 kommentarer:

Unknown sa...

ClearType funkar bra för de flesta användare, men det finns en viss andel som inte riktigt uppskattar det. Antagligen sammanfaller denna andel ganska väl med de som föredrar Windows Classic mode framför något XP-tema. Jag har har en teori om att det beror på att man vill att det skall kännas som man sitter vid en dator och att man inte tycker att de modernare utseendena av Windows känns så.
I alla fall så har man uppmätt ganska intressanta resultat när man har testat läsbarheten mellan att ha ClearType påslaget och inte ha det påslaget.

ClearType improves our accuracy at recognizing words
ClearType = Clear Mind

Man bör även köra ClearType Tuner för att få ännu bättre resultat.

Har man inte en LCD monitor så är det inte säker att det funkar alls, men det kan dock fungera med Trinitron-bildrör.

Joopey sa...

Microsoft har väl alltid satt användbarhet före funktionalitet.

10% av alla datoranvändare har nedsatt syn. De får förmodligen problem med kantutjämningen.

Marcus Hansson sa...

Användbarhet och funktionalitet är samma sak. Jag syftar på att Microsoft prioriterar funktionalitet före tekniska lösningar.