tisdag, april 18, 2006

Jävligt god svampgnocchi

Experimenterade fram en supergod gnocchi som passar perfekt som förrätt när man ska imponera på parmiddagen.

Det här behövs:
  • 6 potatisar
  • 2 ägg
  • 2-3 dl mjöl
  • 4 mogna tomater
  • 3 msk balsamvinäger
  • Blandad svamp (t.ex. shitake, skogschampinjon, trattkantareller och karljohan)
  • 1 scharlottenlök
  • Parmesan
  • Olivolja
  • Hönsbuljong
  • Svampbuljong (gör gärna själv)
  • Svampolja (kan uteslutas)

Okej, så här gör man:
  1. Fixa till en lagom salt svampbuljong. T.ex. genom att ta vara på vattnet om du förväller torkad svamp. Blanda med hälften hönsbuljong. Krydda med svampolja. Låt svalna.
  2. Skålla fyra tomater i vatten och 3 msk balsamvinäger.
  3. Gör gnocchin. Koka 6 potatisar och pressa dem. Blanda potäterna med två ägg. Tillsätt mjöl tills degen bara klibbar lite (c:a 2-3 dl).
  4. Forma små bollar av degen och platta till dem med en gaffel.
  5. Koka gnocchin i 5-6 minuter. De flyter upp efter c:a 3 minuter.
  6. Skiva scharlottenlök och stek tillsammans med svampen.
  7. Skala och kärna ur tomaterna samt klyfta dem. Blanda i dem och gnocchin i stekpannan. Stek lite till.
  8. Servera genom att först slå över den ljumna buljongen i djupa tallrikar. Sedan på med gnocchiröran. Toppa med olivolja och rikligt med parmesan.
Vi drack en fruktig, oparfymerad viognier från Uruguay till maten.

2 kommentarer:

Marcus Hansson sa...

Låter mycket gott! Kanske ännu bättre med körsbärstomater och en nypa socker? Och varför inte en gamay till?

Joopey sa...

Ja, gamayen funkar bra med svampens höga umanihalt och även tomatens syra.

En lättare chianti är nog det bästa valet. Parmesanostens och buljongens sälta lockar fram den sjysta fruktigheten i vinet samtidigt som strävheten dämpas. Även balsamvinägerns aromer gifter sig bra med chianti.